Wykonanie
Pin It
Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj
pora na
konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką
wanilii. To moja pierwsza
konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich
przetworów odejmijcie trochę
cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej.Natomiast
gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do
drożdżowego kwiatu, dodałam też trochę
pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję
konfitury gruszkowej z
pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną
lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę !Składniki:800 g dojrzałych
gruszek200 g
cukru6
goździków1/2
laski waniliisok z 1/2
cytryny1 łyżeczka domowej esencji waniliowejWykonanie:
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy
cukrem i odstawiamy na noc.Następnego dnia dodajemy
sok z cytryny,
goździki, rozkrojoną
laskę wanilii i podgrzewamy
owoce na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy
owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.Ponownie podgrzewamy
owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji
owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję
waniliową.Gorącą
konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy zakrętkami do dołu.