ßßß Cookit - przepis na Zapiekane bakłażany faszerowane kuskusem

Zapiekane bakłażany faszerowane kuskusem

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z przepisów czytelnika z "Biblioteczki poradnika domowego". Bakłażany wg tego przepisu robię już minimum 10 lat i jest to przepis, w którym tak naprawdę nic nie mogę zmienić, nic ująć, nic dodać – jest idealny. Pierwszy raz go robiąc nie miałam przekonania co dodania groszku, ale nic nie zmieniłam w tym przepisie i szczerze polecam, o ile lubisz bakłażany :)
Składniki ( porcja dla dwóch osób, jako danie główne; dla czterech , jako przystawka):
2 spore bakłażany
20 dkg kuskusu
2 mięsiste pomidory
połowa puszki zielonego groszku
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
2 łyżki tartego ostrego sera
pęczek natki zielonej pietruszki
oliwa do smażenia, sól, pieprz, oregano do posypania
Sposób przygotowania:
Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część miąższu. Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu. Miąższ z bakłażanów, pomidory i cebulę pokroić drobno i dusić (ok.10 minut) na rozgrzanej oliwie. Pod koniec duszenia dodać kuskus, osączony groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę, uprażony na patelni słonecznik, przyprawić solą i pieprzem. Nadziać bakłażany farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blasze wysmarowanej oliwą. Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem i oregano.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/07/zapiekane-bakazany-faszerowane-kuskusem.html