Wykonanie
Przepis pochodzi z przepisów czytelnika z "Biblioteczki poradnika domowego".
Bakłażany wg tego przepisu robię już minimum 10 lat i jest to przepis, w którym tak naprawdę nic nie
mogę zmienić, nic ująć, nic dodać – jest idealny. Pierwszy raz go robiąc nie miałam przekonania co dodania
groszku, ale nic nie zmieniłam w tym przepisie i szczerze polecam, o ile lubisz
bakłażany :)Składniki ( porcja dla dwóch osób, jako danie główne; dla czterech , jako przystawka):2 spore
bakłażany20 dkg
kuskusu2 mięsiste
pomidorypołowa puszki
zielonego groszkucebulaząbek
czosnku2 łyżki uprażonych pestek
słonecznika2 łyżki tartego
ostrego serapęczek
natki zielonej
pietruszkioliwa do smażenia,
sól,
pieprz,
oregano do posypaniaSposób przygotowania:Umyte
bakłażany przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część miąższu.
Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu. Miąższ z
bakłażanów,
pomidory i
cebulę pokroić drobno i dusić (ok.10 minut) na rozgrzanej
oliwie. Pod koniec duszenia dodać
kuskus, osączony
groszek, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną zieloną
pietruszkę, uprażony na patelni
słonecznik, przyprawić
solą i
pieprzem. Nadziać
bakłażany farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blasze wysmarowanej
oliwą. Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym
żółtym serem i
oregano.
