ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina z pikantnym chutney, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera

Jagnięcina z pikantnym chutney, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera

nazwa

Wykonanie

J agnięcina nowozelandzka z pikantnym chutney, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera -to nie tanie danie, to danie na szczególną okazję, przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze dostępność składników, a konkretnie jagnięciny i sera koziego, w małym mieście trudno je zdobyć, w dużych miastach łatwiej. Po drugie cena składników... Dzięki umiejętności gotowania są większe szanse, na degustację smaków zarezerwowanych tylko dla restauracji z fajnym menu. Ja miałam szansę przygotowywać ją w ramach warsztatów dla blogerów kulinarnych z Twój Kucharz .
Otrzymany przepis z restauracji Konfederacka 4 w Krakowie:
Gruszkowe (u nas były morele) chutney 3kg - ilość restauracyjna chutney, proponuję podzielić ilość przez 5 :)
5kg gruszek
0,5kg cukru
łyżka masła
1 szt. chilli
200ml octu jabłkowego
pół łyżeczki mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego anyżu
pół łyżeczki mielonych goździków
łyżka mielonego cynamonu
200g rodzynek
Cukier z odrobiną masła karmelizujemy w dużym garnku, wrzucamy resztę i redukujemy do postaci marmolady (ocet jabłkowy musi odparować). Odstawiamy do wystygnięcia.
Jagnięcina
Marynujemy w rozmarynie i czosnku. Pojedyńcze kostki grillujemy na patelni grillowej, większe kawałki pieczemy w piekarniku.
Kasza gryczana ugotowana i podsmażona na minimalnej ilości masła.
Sos z sera koziego
Sos biały tzn. cebulka z czosnkiem szklimy, zalewamy białym winem, odparowujemy alkohol i dodajemy śmietany 30% sól, pieprz do smaku. Dodajemy kozi ser i miętę i wszystko blendujemy.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/07/jagniecina-nowozelandzka-z-pikantnym.html