Wykonanie
J
agnięcina nowozelandzka z pikantnym chutney,
kaszą gryczaną i sosem z
koziego sera -to nie tanie danie, to danie na szczególną okazję, przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze dostępność składników, a konkretnie
jagnięciny i
sera koziego, w małym
mieście trudno je zdobyć, w dużych miastach łatwiej. Po drugie cena składników... Dzięki umiejętności gotowania są większe szanse, na degustację smaków zarezerwowanych tylko dla restauracji z fajnym menu. Ja miałam szansę przygotowywać ją w ramach warsztatów dla blogerów kulinarnych z Twój Kucharz .Otrzymany przepis z restauracji Konfederacka 4 w
Krakowie:
Gruszkowe (u nas były
morele) chutney 3kg - ilość restauracyjna chutney, proponuję podzielić ilość przez 5 :)5kg
gruszek0,5kg
cukrułyżka
masła1 szt.
chilli200ml
octu jabłkowegopół łyżeczki mielonego
kardamonupół łyżeczki mielonego
anyżupół łyżeczki mielonych
goździkówłyżka mielonego
cynamonu200g
rodzynekCukier z odrobiną
masła karmelizujemy w dużym garnku, wrzucamy resztę i redukujemy do postaci
marmolady (
ocet jabłkowy musi odparować). Odstawiamy do wystygnięcia.
JagnięcinaMarynujemy w
rozmarynie i
czosnku. Pojedyńcze kostki grillujemy na patelni grillowej, większe kawałki pieczemy w piekarniku.
Kasza gryczana ugotowana i podsmażona na minimalnej ilości
masła.Sos z
sera koziegoSos biały tzn.
cebulka z
czosnkiem szklimy, zalewamy
białym winem, odparowujemy
alkohol i dodajemy
śmietany 30% sól,
pieprz do smaku. Dodajemy
kozi ser i
miętę i wszystko blendujemy.

