Wykonanie
« Wspieram.to – Rozmowa z Łukaszem Walczyńskim, Diabetycy na Mistrzostwach Europy
Ciasto francuskie z
gruszką i
kozim serem »Szukasz prostego, smacznego deseru? Da się… i to jak szybko!
Składniki (forma na tartę o średnicy 25cm)– 2 większe
jabłka– łyżka
masła– 3 łyżki
cukru– opakowanie
ciasta francuskiego 275g
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy je w około półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy
masło i 2 łyżki
cukru, po czym wrzucamy na nią
jabłka – podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut, aż nieco zmiękną. Formę do tarty wykładamy
ciastem francuskim i nagrzewamy piekarnik do 200-220 stopni.Kiedy
jabłka zmiękną rozkładamy je równomiernie na ciasto. Z kawałków ciasta, które zostaną, ozdabiamy tartę, jak widać u mnie – paseczkami. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!