Wykonanie
Dawno temu zrobiłam tartę Tatin z
bananami. Przygotowałam ją dla znajomych i
mogę napisać, że od razu skradła ich
serce. Tym razem przygotowałam tą samą tartę z
gruszkami, i muszę przyznać, że deser wciąż zachwyca tak samo. Jest śmiesznie prosty, to tylko 4 składniki. Ale uwierzcie, że jest rewelacyjny. Szybki do wykonania, zupełnie nieskomplikowany- poradzi sobie z nim każdy. A efekt niesamowity. Polecam!
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego- mrożone trzeba rozmrozić2-3
gruszki- obrane i pokrojone w plasterki50 g
masła90 g
cukruWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masło rozpuść na patelni. Wsyp
cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Wrzuć
gruszki i podsmaż je chwilę, lekko je potrząsając tak, żeby
cukier oblepił wszystko. Blachę wysmaruj odrobiną
masła, przerzuć
owoce i przykryj je
ciastem, zwijając ciasto pod spód. Wstaw do piekarnika i piecz ok 25 minut, aż
tarta się przyrumieni. Gdy lekko przestygnie, szybkim ruchem odwróć ją na talerz (
gruszki powinny być na wierzchu). Podawaj od razu po przygotowaniu, nie najlepiej znosi długie leżakowanie.Smacznego!