Wykonanie
Za twórczynię tej odwróconej tarty uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą prowadziła hotel i restaurację. Pewnego razu, przygotowując tartę, najpierw wyłożyła formę
jabłkami a dopiero
potem przykryła je
ciastem. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i
tarta stała się popisowym daniem hotelu a wkrótce przepis zaczął się rozprzestrzeniać. I nic
dziwnego! Ciasto jest fantastyczne.I do tego robi się je błyskawicznie. Może być coś lepszego?Do ciasta zamiast
bananów można użyć
gruszek lub
jabłek.
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego4- 5
bananów50 g
masła100 g
cukruszczypta
soliWykonanie:Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st C.
Banany obierz i pokrój wzdłuż. Tartę najlepiej przygotować na patelni którą można włożyć do piekarnika. Ja niestety nie posiadam takowej więc użyłam zwykłej patelni i okrągłej formy na tartę. I myślę, że wyszło całkiem nieźle.Na patelni skarmelizuj
cukier, dodaj
masło oraz szczyptę
soli. Poczekaj aż
cukier dokładnie się rozpuści i zbrązowieje. Wylej karmel do formy ułóż na nim
banany (w miarę równo).
Banany przykryć
ciastem zawijając je pod
owoce.Ponakłuwaj ostrożnie widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 35-40 min.Po upieczeniu szybkim ruchem odwrać ciasto na talerz.Podawaj ciepłe. Doskonale smakuje z
lodami waniliowymi. Ja podałam je z
lodami rabarbarowymi o których w następnym
poście:)Smacznego!