ßßß Cookit - przepis na Bananowa tarta Tatin

Bananowa tarta Tatin

nazwa

Wykonanie

Za twórczynię tej odwróconej tarty uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą prowadziła hotel i restaurację. Pewnego razu, przygotowując tartę, najpierw wyłożyła formę jabłkami a dopiero potem przykryła je ciastem. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i tarta stała się popisowym daniem hotelu a wkrótce przepis zaczął się rozprzestrzeniać. I nic dziwnego! Ciasto jest fantastyczne.
I do tego robi się je błyskawicznie. Może być coś lepszego?
Do ciasta zamiast bananów można użyć gruszek lub jabłek.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
4- 5 bananów
50 g masła
100 g cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st C.
Banany obierz i pokrój wzdłuż. Tartę najlepiej przygotować na patelni którą można włożyć do piekarnika. Ja niestety nie posiadam takowej więc użyłam zwykłej patelni i okrągłej formy na tartę. I myślę, że wyszło całkiem nieźle.
Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj masło oraz szczyptę soli. Poczekaj aż cukier dokładnie się rozpuści i zbrązowieje. Wylej karmel do formy ułóż na nim banany (w miarę równo). Banany przykryć ciastem zawijając je pod owoce.Ponakłuwaj ostrożnie widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 35-40 min.
Po upieczeniu szybkim ruchem odwrać ciasto na talerz.
Podawaj ciepłe. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi. Ja podałam je z lodami rabarbarowymi o których w następnym poście:)
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/05/bananowa-tarta-tatin.html