Wykonanie
Zbliżający się koniec roku jest z dla Nas nowym etapem. Mam nadzieję, że udało się Wam wszystkim pozamykać dręczące sprawy, tak aby nie borykać się z Nimi w Nowym Roku. Święta i koniec roku to dobry czas na refleksję i oczywiście postanowienia noworoczne. Może uda Nam się spełnić choć niektóre z nich.Życzę Wam, aby nadchodzący rok przynosił same dobre,
słoneczne i szczęśliwe dni, a na Waszych buziach nieustannie gościł uśmiech. Szczęśliwego Nowego roku !!Zachęcam Was wszystkich do zrobienia takiego śniadania sobie lub bliskiej Nam osobie. Choć raz w miesiącu zaczynajcie dzień z takim słodkim śniadaniem – dużo pozytywnej energi na cały dzień gwarantowane !!
Składniki:30 dag.
ciasta francuskiego2 duże
jabłka2 łyżki
masła2 łyżki
cukruEtapy przygotowania:1. Ciasto dzielimy na ok. 10 prostokątów. Na każdej połowie prostokąta robimy 3 – 4 nacięcia.2.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na dośc grube talarki.
Masło rozpuszczamy w rondelku, wsupujemy
cukier i trzymamy na ogniu do mementu, aż
zrobi się złocisty kolor. Cały czas mieszamy, aby
cukier się Nam nie przypalił. Dodajemy
jabłka, podduszamy chwilę, aż
jabłka zmiękną i odrobinę się rozejdą. Całość studzimy. Pamiętajmy, aby nie dawać ciepłych
jabłek na ciasto, bo wtedy nam się roztopi i podziurawi.3. Przestudzone
jabłka wykładamy łyżeczką na ciasto po tej stronie bez nacięć, zawijamy nacięciem do góry i łączymy brzegi za pomocą widelca lub po prostu palcami.4. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut do zarumienienia.
Smacznego !!