ßßß
Składniki:30 dag. ciasta francuskiego2 duże jabłka2 łyżki masła2 łyżki cukru
Etapy przygotowania:1. Ciasto dzielimy na ok. 10 prostokątów. Na każdej połowie prostokąta robimy 3 – 4 nacięcia.2. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na dośc grube talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsupujemy cukier i trzymamy na ogniu do mementu, aż zrobi się złocisty kolor. Cały czas mieszamy, aby cukier się Nam nie przypalił. Dodajemy jabłka, podduszamy chwilę, aż jabłka zmiękną i odrobinę się rozejdą. Całość studzimy. Pamiętajmy, aby nie dawać ciepłych jabłek na ciasto, bo wtedy nam się roztopi i podziurawi.3. Przestudzone jabłka wykładamy łyżeczką na ciasto po tej stronie bez nacięć, zawijamy nacięciem do góry i łączymy brzegi za pomocą widelca lub po prostu palcami.4. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut do zarumienienia.






Smacznego !!