ßßß Cookit - przepis na Fornetti z karmelizowanymi jabłkami

Fornetti z karmelizowanymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Zbliżający się koniec roku jest z dla Nas nowym etapem. Mam nadzieję, że udało się Wam wszystkim pozamykać dręczące sprawy, tak aby nie borykać się z Nimi w Nowym Roku. Święta i koniec roku to dobry czas na refleksję i oczywiście postanowienia noworoczne. Może uda Nam się spełnić choć niektóre z nich.
Życzę Wam, aby nadchodzący rok przynosił same dobre, słoneczne i szczęśliwe dni, a na Waszych buziach nieustannie gościł uśmiech. Szczęśliwego Nowego roku !!
Zachęcam Was wszystkich do zrobienia takiego śniadania sobie lub bliskiej Nam osobie. Choć raz w miesiącu zaczynajcie dzień z takim słodkim śniadaniem – dużo pozytywnej energi na cały dzień gwarantowane !!
Składniki:
30 dag. ciasta francuskiego
2 duże jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Etapy przygotowania:
1. Ciasto dzielimy na ok. 10 prostokątów. Na każdej połowie prostokąta robimy 3 – 4 nacięcia.
2. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na dośc grube talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsupujemy cukier i trzymamy na ogniu do mementu, aż zrobi się złocisty kolor. Cały czas mieszamy, aby cukier się Nam nie przypalił. Dodajemy jabłka, podduszamy chwilę, aż jabłka zmiękną i odrobinę się rozejdą. Całość studzimy. Pamiętajmy, aby nie dawać ciepłych jabłek na ciasto, bo wtedy nam się roztopi i podziurawi.
3. Przestudzone jabłka wykładamy łyżeczką na ciasto po tej stronie bez nacięć, zawijamy nacięciem do góry i łączymy brzegi za pomocą widelca lub po prostu palcami.
4. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut do zarumienienia.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/sniadania/fornetti-z-karmelizowanymi-jablkami