Wykonanie
Witam, po długiej przerwie powracam z przepisem Gordona Ramsey'a na szybki jabłecznik na cieście francuskim. Na wieczorne chłody najlepiej smakuje z dobrym
winemSkładniki:50 g
masłaciasto francuskie3
jabłka2 łyżki
cukruPrzygotowanie:Z
ciasta francuskiego wyciąć koło.
Jabłka obrać, wydrążyć środek i pokroić w plastry.
Masło rozpuścić w rondelku i lekko ostudzić.Ciasto posmarować roztopionym
masłem. Poukładać plastry
jabłek na całym cieście i posypać
cukrem.Piec rozgrzać w temp. 200 stopni. Włożyć mini jabłeczniki i piec przez 10 min ( po upłynięciu czasu można nastawić jeszcze na 3 min w funkcji grila, aby ładnie się zarumieniło).Po upłynięciu czasu wyjąć z piekarnika na talerz i posypać
cukrem(
cukier karmelizować palnikiem). Na górę nałożyć gałkę
lodów waniliowych lub kwaśnej gęstej
śmietany.Jako zwieńczenie deseru polecam
wino Celebro różowe półsłodkie.