ßßß Cookit - przepis na 116. Francuski jabłecznik

116. Francuski jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Witam, po długiej przerwie powracam z przepisem Gordona Ramsey'a na szybki jabłecznik na cieście francuskim. Na wieczorne chłody najlepiej smakuje z dobrym winem
Składniki:
50 g masła
ciasto francuskie
3 jabłka
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć koło. Jabłka obrać, wydrążyć środek i pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku i lekko ostudzić.
Ciasto posmarować roztopionym masłem. Poukładać plastry jabłek na całym cieście i posypać cukrem.
Piec rozgrzać w temp. 200 stopni. Włożyć mini jabłeczniki i piec przez 10 min ( po upłynięciu czasu można nastawić jeszcze na 3 min w funkcji grila, aby ładnie się zarumieniło).
Po upłynięciu czasu wyjąć z piekarnika na talerz i posypać cukrem( cukier karmelizować palnikiem). Na górę nałożyć gałkę lodów waniliowych lub kwaśnej gęstej śmietany.
Jako zwieńczenie deseru polecam wino Celebro różowe półsłodkie.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/09/116-francuski-jabecznik.html