ßßß Cookit - przepis na 92.Karmelizowane gruszki w cieście francuskim

92.Karmelizowane gruszki w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Witam na dzisiaj mam fajny, szybki i pyszny sposób na deser z gruszki.
Składniki:
- gruszki( najlepiej średniej wielkości i lekko twarde)
- cukier
- masło
- anyż
- laska wanilii
- ciasto francuskie
Przygotowanie:
Gruszki umyć i obrać ze skórki, Następnie przekroić wzdłuż gruszkę i wydrążyć gniazda nasienne i wyjąć ogonek. Do dziury po gnieździe włożyć anyż a do ogonka wanilię.
W patelni z metalowa rączką karmelizować cukier. Następnie do patelnie włożyć gruszki wydrążoną stroną do dołu. Karmelizować na małym ogniu i po chwili dodać trochę masła. Następnie wyciąć kwadraty z ciasta francuskiego i przykryć nim gruszki. Następnie do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni włożyć patelnię i zapiekać tak długo, aż upiecze się ciasto francuskie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, gruszki przełożyć na talerz i odwrócić ciastem do dołu. Wyjąć anyż, wanilię i nałożyć gałkę lodów waniliowych( w moim przypadku były to waniliowo - truskawkowe).
Gruszki przygotowane do karmelizowania.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/05/92karmelizowane-gruszki-w-ciescie.html