Wykonanie
U mnie ten kompot jest obowiązkowy i zawsze jest podawany do Wigilijnej Wieczerzy. Używam nie wędzonych tylko
suszonych owoców taki kompot mi bardziej smakuje :). Możemy użyć w dowolnej proporcji
suszonych jabłek,
gruszek,
śliwek,
moreli, fig,
rodzynek. Jako dodatków używam laski
cynamonu,
goździków, ziarenek
kardamonu i
anyżu oraz skórki i soku z
pomarańczy.

Składniki :około 15 dag
suszonych jabłek30 dag suszonych
śliwek,
gruszek,
moreli, fig i
rodzynek ( w dowolnej wg. uznania proporcji)1 szklanka
cukru lub wg. uznania można dodać więcejkilka
goździków2 laski
cynamonuskórka z wyszorowanej i sparzonej
pomarańczysok z
pomarańczy2 ziarenka
anyżu (nie cała gwiazdka)1 całe ziarenko
kardamonu rozkruszoneOpis wykonania:
Suszone owoce płuczemy pod
wodą, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 5 L wrzątku, odstawiamy na 24 h do namoczenia.Następnie odlewamy część
wody w której moczyliśmy
owoce, dosypujemy
cukier dodajemy dodatki tzn.
kardamon,
cynamon itd. i gotujemy
syrop przez 10 minut. Przecedzamy i dolewamy do pozostałego płynu z
owocami, mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy i dodajemy sok z wyciśniętej
pomarańczy, chłodzimy. Odstawiamy na min. 10 godzin. Tak wykonany kompot jest bardzo aromatyczny i smaczny, gdyż całość wspaniale się przegryzie i połączy.
