Wykonanie
Jedni lubią
lody o smaku
orzechowym i
czekoladowym, drudzy lubią
lody o przeróżnych smakach
owocowych. Podobnie jest z ciastami: są zwolennicy różnego rodzaju tart
owocowych,
owocowych serników na zimno, ciast ucieranych z dodatkiem
owoców sezonowych, i są zwolennicy wszelkich ciast
czekoladowych, poprzez tarty
czekoladowe, Murzynki, Brownie. Brownie w zależności od naszych preferencji może być
ciastem mniej lub bardziej
czekoladowym, oraz mniej lub bardziej słodkim. Moja propozycja Brownie jest nie przesłodzona i optymalnie czekoladowa. Zwolennicy
czekolady mlecznej mogą ją dodać w ilości 1,5 tabliczki. Ważna informacja: to ciasto zawsze wychodzi :) Podajemy je pokrojone w kwadraty, możemy dodatkowo polać je rozpuszczoną
czekoladą, ale nie jest to konieczne.Składniki:
banan - 1sztukaesencja waniliowa - 1 łyżeczka
cynamon - do smaku, ja
daję sporo
mąka z Tesco- 1 szklanka
kakao - 1/2 szklanki
cukier trzcinowy z Tesco- 3/4 szklanki
soda - 1 łyżeczka
czekolada gorzka - 1 tabliczka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
masło - 150 gram
jajko - 2 sztuki
śmietana - 1 łyżkaSposób przygotowania:ucieramy
banana na tarce o grubych oczkachtopimy
masło w garnuszku, dodajemy
cukier, mieszamy
mąkę i
kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy
sodę,
cukier waniliowy,
cynamon,
banany,
śmietanę, ubite
jajka, stopioną lub pokrojoną na małe kawałki
czekoladę, roztopione
masło z
cukrem - dokładnie i szybko mieszamyciasto przekładamy na wyłożona pergaminem blachę, rozkładamy równomiernie, wygładzamy ciasto , aby było gładkie.pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 25 minutuwaga: jeśli ma być puszyste dodajemy
sodę, jeśli ma być bardziej zbite w konsystencji, to zrezygnujmy z
sody.