ßßß Cookit - przepis na Brownie, ciasto czekoladowe

Brownie, ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Jedni lubią lody o smaku orzechowym i czekoladowym, drudzy lubią lody o przeróżnych smakach owocowych. Podobnie jest z ciastami: są zwolennicy różnego rodzaju tart owocowych, owocowych serników na zimno, ciast ucieranych z dodatkiem owoców sezonowych, i są zwolennicy wszelkich ciast czekoladowych, poprzez tarty czekoladowe, Murzynki, Brownie. Brownie w zależności od naszych preferencji może być ciastem mniej lub bardziej czekoladowym, oraz mniej lub bardziej słodkim. Moja propozycja Brownie jest nie przesłodzona i optymalnie czekoladowa. Zwolennicy czekolady mlecznej mogą ją dodać w ilości 1,5 tabliczki. Ważna informacja: to ciasto zawsze wychodzi :) Podajemy je pokrojone w kwadraty, możemy dodatkowo polać je rozpuszczoną czekoladą, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
banan - 1sztuka
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
cynamon - do smaku, ja daję sporo
mąka z Tesco- 1 szklanka
kakao - 1/2 szklanki
cukier trzcinowy z Tesco- 3/4 szklanki
soda - 1 łyżeczka
czekolada gorzka - 1 tabliczka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
masło - 150 gram
jajko - 2 sztuki
śmietana - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
ucieramy banana na tarce o grubych oczkach
topimy masło w garnuszku, dodajemy cukier, mieszamy
mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy sodę, cukier waniliowy, cynamon, banany, śmietanę, ubite jajka, stopioną lub pokrojoną na małe kawałki czekoladę, roztopione masło z cukrem - dokładnie i szybko mieszamy
ciasto przekładamy na wyłożona pergaminem blachę, rozkładamy równomiernie, wygładzamy ciasto , aby było gładkie.
pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 25 minut
uwaga: jeśli ma być puszyste dodajemy sodę, jeśli ma być bardziej zbite w konsystencji, to zrezygnujmy z sody.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/07/brownies-ciasto-czekoladowe.html