Wykonanie
Składniki na ciasto :400 g
mąki orkiszowej jasnej2 łyżeczki
sody100 g
cukru trzcinowegopaczka
cukru waniliowego1
jajko1 łyżka
śmietany150 g
masłaSkładniki nadzieni a :około 1 kg
jabłekokoło 300 g
cukru trzcinowegoMąkę przesiewamy i łączymy z
sodą.
Masło siekamy nożem razem z
mąką.
Jajko z
cukrem trzcinowym i
waniliowym miksujemy, dodajemy do
mąki i posiekanego drobno
masła. Dodajemy
śmietanę i zagniatamy ciasto. Z 2/3 ilości ciasta rozwałkowujemy placek i wykładamy nim foremkę.Użyłam okrągłej foremki o średnicy 24 cm.Spód z apiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200C.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy drobno alb o ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
cukier i smażymy, aż będą miękkie. Nakładamy na podpieczone ciasto.Z pozostałej części ciasta rob imy cienkie wałeczki i układamy na wierzchu w formie kratki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 30 minut.Szarlotka n ajlepsz a na drugi dzień po upieczeniu :)