ßßß Cookit - przepis na Szarlotka popularna

Szarlotka popularna

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto :
400 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki sody
100 g cukru trzcinowego
paczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka śmietany
150 g masła
Składniki nadzieni a :
około 1 kg jabłek
około 300 g cukru trzcinowego
Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Masło siekamy nożem razem z mąką. Jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym miksujemy, dodajemy do mąki i posiekanego drobno masła. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z 2/3 ilości ciasta rozwałkowujemy placek i wykładamy nim foremkę.
Użyłam okrągłej foremki o średnicy 24 cm.
Spód z apiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200C.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy drobno alb o ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy, aż będą miękkie. Nakładamy na podpieczone ciasto.
Z pozostałej części ciasta rob imy cienkie wałeczki i układamy na wierzchu w formie kratki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 30 minut.
Szarlotka n ajlepsz a na drugi dzień po upieczeniu :)
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/03/szarlotka-popularna.html