Wykonanie
Wielkie otwarcie... czyli czas coś ugotować :)Na dobry początek wspomnienie dzieciństwa :)Trzeba przeszukać wszelkie zapasy
cukierkowe i z kącika szafki ze
słodyczami wyciągnąć opakowanie
czekoladowych cukiereczków - lentilków.
Ciasteczka idealne, gdy goście dzwonią, że będą za pół godziny i zawsze doceniane przez największych Słodziaków :)Składniki:150 g miękkiego
masła150 g
cukru300 g
mąki1
jajko2 łyżeczki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
sodylentilki do dekoracjiPrzygotowanie:Wymieszaj przesianą
mąkę z
sodą i
cukrem waniliowym.Utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę, dodaj całe
jajko i stopniowo, powoli dosypuj
mąkę.Zawiń w folię lub włóż do woreczka i na 5 minut wsadź do zamrażarki.Po wyciągnięciu z chłodu, należy formować małe kulki w rękach i układać, lekko spłaszczając na nasmarowanej tłuszczem dużej blaszce.Każde
ciasteczko wg własnego uznania trzeba ozdobić piegami - lentilkami.Piekarnik nagrzany do 180 stopni i tam lądują nasze
ciastka na 15 - 17 minut.Po wyjęciu będą miękkie, ale to jest chwilowe. Po wystudzeniu stwardnieją. :)
Smacznego :)