Wykonanie
Składniki:350 g
mąki orkiszowej jasnej1 łyżeczka
sody oczyszczonej2/3 kostki
masła100 g
cukru trzcinowego1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegododatkowo
jabłka i mała paczka
płatków migdałowychMąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z
sodą. Dodajemy miękkie
masło, drobno szatkujemy nożem.
Jajko razem z
cukrem i
wanilią ubijamy do białości za pomocą trzepaczki.
Cukier nie musi być do końca rozpuszczony. Następnie łączymy z
mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy
ciastem formę np. do tarty. ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy na ciasto
jabłka. Ja miałam swojej roboty, prażone w słoiku (1litr). Wierzch
jabłek posypujemy
płatkami migdałów . Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.Smacznego!p.s.Ciasto wyszło super :))))