Wykonanie
Składniki:350 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2/3 kostki
masła2
jajka2/3 szklanki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
sody3 garści łuskanych pestek z dyni4 łyżki
płatków orkiszowychDo miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
masło i siekamy nożem.
Jajka myjemy, rozbijamy i dodajemy do nich
cukier, a następnie miksujemy na jednolitą masę, którą łączymy z
mąką i
masłem. Szybko wyrabiamy. Wsypujemy
pestki z dyni i
płatki orkiszowe. Łączymy z
ciastem. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm i wykrawamy szklanką koła. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez 20 minut.