Wykonanie
Składniki:250g
mąki orkiszowej jasnej150
mąki kokosowej250 g
masła250 g
cukru trzcinowego1/2 szklanki kremówki6
jajek1 łyżeczka
sody350 g
śliwek węgierek(wydrążonych i przekrojonych w pół)Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy razem z
cukrem na jednolitą masę, dodajemy kremówkę i miękkie
masło i nadal ucieramy. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją delikatnie z przesianą
mąką z
sodą i z ubitymi
białkami. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, a na wierzch układamy
śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone możemy posypać zmielonym
cukrem trzcinowym.