ßßß Cookit - przepis na Ciasto bawarskie

Ciasto bawarskie

nazwa

Wykonanie

Zwolennikom tradycyjnych smaków to ciasto powinno przypaść do gustu. Bo cóż bardziej tradycyjnego niż kruche ciasto z serem i jabłkami. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie nadaje się na święta jeśli np. nie macie w planach wielkiego sernika.
Źródło i tu + moje zmiany
Składniki na spód:
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na masę serową:
225 g serka śmietankowego
2 jajka
2 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na masę jabłkową:
4 kwaśne jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
4 łyżki płatków migdałowych
Tortownicę o śr. 21cm. wysmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną tortownicę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 20 min. Ser utrzeć z jajami i wanilią i wylać na podpieczony spód. Obrane jabłka pokroić w półplasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem i wyłożyć na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-45 min. w temperaturze 180 stopni aż patyczek będzie suchy.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/12/Ciasto-bawarskie.html