Wykonanie
Jeden z tych serników, które można jeść bez końca. Cudownie aromatyczny, masa serowa bajeczna, ani za ciężka ani za zwięzła, rozpływająca się w ustach. Na
serze ułożona korona z mieszaniny
jabłek i słodkiego
mango, a zwieńczona chrupiącą kruszonką.
Składniki na spód sernika:100 g
ciasteczek amarettini100 g sucharków pełnoziarnistych90 g
masłaSkładniki na masę
serową:1 kg
sera3
jajka1 op. budyniu
waniliowego250 g
cukru125 g
śmietanki kremówkiNałożenie
owocowe:
200 g
jabłek200 g
mango1 płaska łyżeczka
cynamonuKruszonka:100 g
mąki krupczatki50 g
cukru trzcinowego50 g
masła1 łyżeczka
cukru waniliowegoWykonanie:
ciasteczka amarettini, sucharki i
masło umieścić w blenderze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piaskudno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować
masłem. W dno tortownicy i część
boku wklepać masę
ciasteczkowa. Foremkę umieścić w lodówceskładniki na kruszonkę rozetrzeć z
masłem między palcami. Odstawić
jabłka i
mango obrać pokroić w kostkę, wymieszać z
cynamonem. Nie dodawałam
cukru, ponieważ i
mango i
jabłka były wyjątkowo słodkie
ser umieścić w misie miksera, dodać
budyń,
cukier i
śmietankę i na wolnych obrotach miksera wyrobić na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym
jajku i za każdym razem mieszać około pół minuty na spód
ciasteczkowy wyłożyć masę
serową, następnie
jabłka z
mango i na górze rozkruszyć
miedzy palcami kruszonkępiec w 160`C 1 . 5 godziny. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, podczas gdy środek pozostaje lekko drżącypierwsze 30 minut studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie na kratce.podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO!