ßßß Cookit - przepis na tarta z jabłkami

tarta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Na stronie kotlet.tv znalazłam wiele pysznych przepisów na tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Tym razem zainspirowałam się pomysłem na prostą tartę z jabłkami i cynamonem. Kremówkę potrzebną do sosu możemy zastąpić śmietanką o niższej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym, ale ja tych wersji nie próbowałam. Przy tym przepisie ważne jest, aby dobrze podpiec spód do tarty, ja podpiekam ją prawie całkowicie, potem dokładnie smaruję białkiem i dopiero wtedy wlewam sos - tym sposobem ciasto na pewno nie nasiąknie i nie zrobi się zakalec. Smacznego:)
Źródło: kotlet.tv
kruchy spód (składniki muszą być zimne!):
180 g mąki,
100 g masła,
2–3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru z wanilią,
jajko
wierzch:
2–3 jabłka,
2 jajka,
100 g cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka cynamonu,
2/3 szklanki śmietany kremówki,
1–2 łyżki mąki,
białko jednego jajka
Posiekać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło (musi być w małych kawałeczkach), dodać jajko i zagnieść.Schować do lodówki na 30 minut, a potem rozwałkować między foliami. Wylepić formę do tarty (można znów schłodzić), obciążyć fasolkami i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut z obciążeniem, zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 10 minut (czas pieczenia zależy jednak od piekarnika, w moim spód piekł się trochę dłużej). Jabłka pokroić na ćwiartki, a potem na plasterki i ułożyć na cieście posmarowanym białkiem. Przygotować sos (wszystko wymieszać). Zalać sosem jabłka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec okolo 20-30 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/tarta-z-jabkami.html