Wykonanie
Dzień
goni za dniem jak szalony, a ja, zawalona listami "do zrobienia" i "nie zapomnij", czasami rano pędząc do pracy szybko zerkam w dół, by upewnić się, że to moje super wygodne Uggi, a nie kapcie mnie do niej niosą. Wychodzę rano, a wracam późnym wieczorem, prawie od razu padając na łóżko z wyczerpania. Gdzie w tym rozpędzie znaleźć czas na gotowanie i pieczenie? Stęskniona za zapachem domowych wypieków odwiedzam ostatnio piekarnie, by w pośpiechu chwycić choć odrobinę tej "słodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin.W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu i zaraz po spacerze w pięknej, wiosennej pogodzie ruszyłam do kuchni. Mieszałam, kombinowałam i piekłam przez kilka godzin, aż z ekscytacji dostałam wypieków na polikach. Ale cóż to za szczęście! Piękne, pulchne, brązowiutkie smakołyki rosnące w piekarniku i zadowolone, wyczekujące miny domowników - nie ma na świecie nic lepszego( no, może wyłączając jogę. i animację. i mojego Marcina)!Jak wiecie, uwielbiam szarlotki. Ubóstwiam je wręcz, mogłabym je jeść tonami, naprawdę. W każdej postaci i o każdej
porze dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe
ciasto francuskie!Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie
ciastko, które jest gotowe w piętnaście minut i wygląda OBŁĘDNIE, a smakuje jeszcze lepiej to recepta na sukces.Jeżeli Wasze dni wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS.Pyyyyszota!
Składniki:4 podłużne kawałki
ciasta francuskiego2 duże
jabłka4 łyżki
masła1/4 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu1
jajo, rozbite
cukier do posypaniaPrzygotowanie:Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp
mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków
ciasta francuskiego.W garnuszku rozpuść
masło, dodaj posiekane
jabłka i gotuj około 6-8 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.Zmniejsz ogień na mały i dodaj
cukier i
cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut.Wyłóż
jabłka na oba kawałki ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta,
sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć.Posmaruj oba
ciastka jajkiem i posyp
cukrem.Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą ładnie złotobrązowe.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!