Wykonanie
Dziś tylko jedno zdjęcie - bo i
ciasteczka bardzo szybkie i jeszcze prostsze. A post jest pt. "Pochwała Biedronki" ;)Moja hm... cioteczna bratowa zareklamowała mi niedawno
francuskie ciasto z Biedronki. Ja od dawna miałam ochotę aby zrobić
ciasto francuskie. Ale. Przyznaję się... Nie odważyłam się nigdy, choć nawet znalazłam dosyć prosty przepis w mojej podstawowej książce kucharskiej.Jak to się
mówi: lepszy rydz niż nic. Za radą Ewy poszłam do rzeczonego sklepu i nabyłam rolkę ciasta. Oto co mi z niego wyszło:
Wygląda nieźle, co? A smakuje też bardzo dobrze.Zalety ciasta:jest zrobionejest smaczne (nie znaczy to "wyśmienite", ale naprawdę smaczne)jest świeże a nie mrożone - od razu można robićzawsze dobrze wychodzi30 min i masz
ciasteczka gotoweJak to zrobiłam? Prościutko:Składniki :Rolka
ciasta francuskiegojabłkacukiercynamonjajkoWykonanie :Ciasto rozwinęłam na blacie. Pokroiłam w +/- kwadraty o
boku ok 7 cm. a następnie każdy kwadrat przekroiłam jeszcze na pół - i tak dostałam dużo trójkątów prostokątnych, równoramiennych.
Jabłka obrałam i pokroiłam w duże kawałki (ósemki podzielone w poprzek na pół) i porozkładalam po 1 na każdym trójkącie.Następnie wszystko posypałam odrobiną
cukru i
cynamonu. Dalej każdy kawałek ciasta z
jabłkiem pracowicie pozawijałam (najpierw "dłuższymi"
rogami do środka i zlepiłam tym krótszym-kątem prostym).I na blachę.Takie gotowe
ciasteczka można pomalować rozbełtanym
jajkiem. Ładniej wyglądają ;) I jak kto lubi słodsze wypieki - jeszcze raz po wierzchu posypać
cukrem.Piekłam ok 15 minut w 200st. ( te gotowe ciasta mają zawsze chyba napisane jak je najlepiej piec.. więc może są inne wersje. Ktoś tam piekł 20 min w 190st. .. co tam kto woli ;-) )Smacznego!
Wydrukuj przepis