Wykonanie
Tradycyjny sernik bawarski znaleziony na tej stronce to kolejna moja propozycja na Bawarski Tydzień . Nie przepadałam jak do tej
pory za jabłecznikami, szarlotkami i innymi formami przetworzonego
jabłka. Być może, to znowu smaki z przeszłości miały wpływ na to, że z wypiekami z
jabłkiem byłam na dystans. Szarlotka była ostatnim
ciastem do spróbowania, jeśli wogóle jej próbowałam. To ciasto mogłoby dla mnie nie istnieć. Ale zauważyłam, że ostatnio takie wypieki coraz bardziej mi smakują. Dobre proporcje, maślane
spody czy odpowiednia
słodycz sprawiają, że szarlotką potrafię się zachwycić jak każdym innym smacznym
ciastem. W przypadku tego sernika a raczej tej sernikowej szarlotki, smak to poezja. Pyszny
maślany spód, lekko podpieczone
jabłka i warstwa
migdałów i do tego skutecznie dająca znać o sobie, pyszna
malina z
dżemu. Wszystko to sprawia, że trudno poprzestać tylko na jednym kawałku. Chciałoby się delektować nim w nieskończoność. Pycha!
Spód100 g
masła80 g
cukru1/4 łyżeczki ekstraktu
wanilii140 g
mąki3 łyżki
dżemu malinowegoWarstwa serowa250 g
serka kremowego50 g
cukru1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliiWierzch80 g
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu4
jabłka średniej wielkości50 g
migdałówMasło z
cukrem i
wanilią ucieramy(robiłam to w misce tłuczkiem drewnianym) dodajemy
mąkę i znowu ucieramy(robi się to bardzo szybko). Dno i boki posmarowanej
masłem i wyłożonej papierem okrągłej blaszki o średnicy 23 cm wykładamy
ciastem, lekko dociskając. Ciasto smarujemy cienką warstwą
dżemu.Wszystkie składniki na warstwę
serową dobrze mieszamy i wykładamy na ciasto w blaszce.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, posypujemy
cukrem i
cynamonem i mieszamy. Wykładamy jako ostatnią warstwę na ciasto w blaszce. Pozypujemy
migdałami. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 st C przez 10 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 25 min