ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe z łatką

Ciasto bananowe z łatką

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na moje ulubione ciasto bananowe, tym razem wersji łaciatej - z dodatkiem kakao. Banalnie proste w przygotowaniu, mięciutkie, słodkie od dojrzałych owoców, no i ten zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia...Po prostu musicie je upiec:) Takie samo ciasto możemy też przygotować bez kakao, wtedy otrzymamy klasyczny banana bread, najważniejsze jednak, by do wypieku użyć dojrzałych bananów, najlepiej z plamkami. Polecam, smacznego:)
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
3 duże, dojrzałe banany,
75 g roztopionego masła,
3/4 szklanki cukru, w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego (ja użyłam trochę mniej),
jajko (w temperaturze pokojowej),
łyżeczka sody,
1 i 1/2 szklanki mąki
ok. 2 łyżek ciemnego kakao (tyle, by zabarwić ciasto),
ok. 2 łyżek mleka
Rozgnieść banany. W misce połączyć mąkę i sodę. W drugim naczyniu wymieszać łyżką masło, banany, jajko i cukier, na końcu dodać mąkę z sodą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Odłożyć 1/3 ciasta, dodać do niej kakao i odrobinę mleka. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x20cm) nakładać naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta, wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut (u mnie trochę dłużej) w 170 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/02/ciasto-bananowe-z-atka.html