Wykonanie
Dziś przepis na moje ulubione ciasto
bananowe, tym razem wersji łaciatej - z dodatkiem
kakao. Banalnie proste w przygotowaniu, mięciutkie, słodkie od dojrzałych
owoców, no i ten zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia...Po prostu musicie je upiec:) Takie samo ciasto możemy też przygotować bez
kakao, wtedy otrzymamy klasyczny
banana bread, najważniejsze jednak, by do wypieku użyć dojrzałych
bananów, najlepiej z plamkami. Polecam, smacznego:)Zmodyfikowany przepis z tej strony.3 duże, dojrzałe
banany,75 g roztopionego
masła,3/4 szklanki
cukru, w tym kilka łyżek domowego
cukru waniliowego (ja użyłam trochę mniej),
jajko (w temperaturze pokojowej),łyżeczka
sody,1 i 1/2 szklanki
mąkiok. 2 łyżek ciemnego
kakao (tyle, by zabarwić ciasto),ok. 2 łyżek
mlekaRozgnieść
banany. W misce połączyć
mąkę i
sodę. W drugim naczyniu wymieszać łyżką
masło,
banany,
jajko i
cukier, na końcu dodać
mąkę z
sodą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Odłożyć 1/3 ciasta, dodać do niej
kakao i odrobinę
mleka. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x20cm) nakładać naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta, wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut (u mnie trochę dłużej) w 170 stopniach.