Pyszne, mocno czekoladowe muffinki. Wyśmienite w podstawowej wersji, mogą również stanowić bazę dla różnych dodatków czy dekoracji. Polecam wypróbować takie muffinki z dodatkiem np. kawałków ulubionej czekolady.Czas przygotowania : 10min + pieczenieSkładniki (na ok 15 dużych muffinek):- 150g masła- 300g mąki- 190g cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 łyżki kakao- 1 łyżka kawy zbożowej (lub dodatkowa łyżka kakao)- 1 łyżka cukru waniliowego- 2 jajka- 170ml mlekaRoztop i przestudź masło. W misce zmiksuj jajka i mleko. W innej misce wymieszaj wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową i cukier waniliowy. Do sypkich składników dodaj zmiksowane jajka z mlekiem. Zamieszaj niedokładnie parę razy łyżką, dodaj roztopione masło. Wymieszaj - ciasto ma mieć widoczne grudki. Napełniaj papilotki masą. Piecz w 190oC około 17-20 minut.