Wykonanie
BABECZKITe muffiny są wyborne! Kiedy podzielisz muffinkę na pół to wypłynie z niej
czekolada! Mniam!!!Potrzebujesz:150 g
masła150g
gorzkiej czekolady300g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao1 łyżka
kawy zbożowej190 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2 duże
jajka170ml
mlekaSposób przygotowania:Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Na formę wyłóż 12 papilotek.
Masło pokroić na kawałki włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Gdy się roztopi odstawić, żeby wystygło.
Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Mąkę wsypać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
kawę zbożową i dokładnie wymieszać. Później dodać
cukier,
cukier waniliowy i jeszcze wymieszać i odstawić.
Jajka wbić do drugiej miski dodać
mleko i połączyć, mieszając. Do
mąki z
kakao i
kawą wlać
jajka rozmącone z
mlekiem i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać roztopione
masło, wymieszać i dodać posiekaną
czekoladę. Kilkoma ruchami wymieszać i wlać masę do papilotek. Upieczone muffiny skorupkę, a włożony w środek patyk, suchy.Smacznego!
Do ozdoby możesz polać je jakimś lukrem lub
cukrem pudrem.Potrzebujesz:250 g
mąki2-3 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g bardzo miękkiego
masła250 g drobnego
cukru4
jajka1 łyżeczka
olejku cytrynowego2-3 łyżki
mleka do związania masyforemki do babeczek lub forma jak na zdjęciuSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wrzuć wszystkie składniki do miski poza
mlekiem do malaksera zaopatrzonego w nóż o dwóch ostrzach i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Dodaj tyle
mleka żeby powstała masa o gładkiej konsystencji. Usuń nuż i przełóż łyżką porcyjki ciasta do foremek.Piecz babeczki 20 minut. Po upieczeniu wyłóż babeczki na 5 minut do wystygnięcia. Dla smaku rozpuść
czekoladę i polej nią babeczki praz podaj babeczki z
lodami.