ßßß
Kiedy zrobiłam go pierwszy raz, od razu wiedziałam, że będzie często gościł w naszym domu:) Jest idealny na deser, na drugie śniadanie, czy jako przekąska w pracy. Prosty i szybki do zrobienia. Można go tak na prawdę modyfikować wewnątrz, w zależności od tego, co się lubi. Ja lubię go z żurawiną i czekoladą, bo ma wtedy taki słodko-kwaśny smak. Dziś nie miałam żurawiny, więc dodałam kilka innych składników.Ja do tego ciasta dozuję ilość cukru w zależności od tego, ile daję czekolady i innych bakali. W pierwotnym przepisie było dla mnie za słodko:)Co potrzebujemy:4 rozgniecione banany1 i 1/2 szklanki mąki1 jajko50g cukru trzcinowego1/2 szklanki stopionego i ostudzonego masła1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliopcjonalnie:garść migdałów/orzechówrodzynki/żurawina1 gorzka czekolada pokruszona przy pomocy ubijaka do mięsa1. Do rozgniecionych bananów dodajemy masło i mieszamy drewnianą łyżką.2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i mieszamy.3. Dodajemy sodę i sól - mieszamy.4. Dodajemy mąkę i dobrze wszystko razem mieszamy.5. Na koniec dodajemy opcjonalne dodatki.6. Wlewamy ciasto do keksówki i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45-60 minut. Patyczkiem można sprawdzić, czy w środku jest upieczone. Pamiętajmy jednak, że jest to ciasto bananowe, więc patyczek nigdy nie będzie w pełni suchy.Do tego jak nic pasuje sok z marchwi i pomarańczy z nutką imbiru:)