Wykonanie
Kiedy zrobiłam go pierwszy raz, od razu wiedziałam, że będzie często gościł w naszym domu:) Jest idealny na deser, na drugie śniadanie, czy jako przekąska w pracy. Prosty i szybki do zrobienia. Można go tak na prawdę modyfikować wewnątrz, w zależności od tego, co się lubi. Ja lubię go z
żurawiną i
czekoladą, bo ma wtedy taki słodko-kwaśny smak. Dziś nie miałam
żurawiny, więc dodałam kilka innych składników.Ja do tego ciasta dozuję ilość
cukru w zależności od tego, ile
daję czekolady i innych
bakali. W pierwotnym przepisie było dla mnie za słodko:)Co potrzebujemy:4 rozgniecione
banany1 i 1/2 szklanki
mąki1
jajko50g
cukru trzcinowego1/2 szklanki stopionego i ostudzonego
masła1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliopcjonalnie:garść migdałów/orzechówrodzynki/żurawina1
gorzka czekolada pokruszona przy pomocy ubijaka do
mięsa1. Do rozgniecionych
bananów dodajemy
masło i mieszamy drewnianą łyżką.2. Dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
jajko i mieszamy.3. Dodajemy
sodę i
sól - mieszamy.4. Dodajemy
mąkę i dobrze wszystko razem mieszamy.5. Na koniec dodajemy opcjonalne dodatki.6. Wlewamy ciasto do keksówki i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45-60 minut. Patyczkiem można sprawdzić, czy w środku jest upieczone. Pamiętajmy jednak, że jest to ciasto
bananowe, więc patyczek nigdy nie będzie w pełni suchy.Do tego jak nic pasuje sok z
marchwi i
pomarańczy z nutką
imbiru:)