ßßß
W końcu i ja postanowiłam wypróbować przepis na chlebek bananowy wg Sophie Dahl. Chciałam jednak jakoś wzbogacić ten wypiek i dodałam mrożonych malin, z innymi składnikami też trochę pokombinowałam. Moim (niezbyt skromnym ;)) zdaniem, wyszło świetnie.Składniki (keksówka o dł. około 20 cm):- 75 g miękkiego masła- 4 dojrzałe, rozgniecione banany- 3/4 szklanki cukru trzcinowego- 2 łyżki cukru waniliowego- 1 jajko- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- szczypta soli- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej- 0,5 szklanki mąki krupczatki- 1 szklanka mrożonych malinRozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (jeśli bez, do 180 stopni). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski włożyć rozgniecione banany, utrzeć je z masłem, cukrami i jajkiem. Dodać sodę i sól, zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać lekko rozmrożone maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do foremki, piec ok. 1 godziny.
