Wykonanie
Wytrawne babeczki z pastą z
suszonych pomidorów, to szybka propozycja przystawki idealnej do częstowania się w okresie karnawału. Pastę tę można szybko przekształcić w dip, dodając pojemniczek
naturalnego jogurtu i mamy dodatek do chrupiących warzyw np. podłużnych kawałków
selera naciowego,
kalerepki,
marchewki...Składniki do ciasta kruchego :125g
mąki,50 g
margaryny lub
masła,1
żółtko,1 łyżka
śmietanyPrzygotowujemy:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy równe kółeczka np. szklanką, kółeczka wkładamy do metalowych foremekPieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, w czasie pieczenia , aby nie wyrosły,co pewien czas dociskałam je ściereczkąWyjmujemy z piekarnika, studzimyPasta:250 dkg
twarogu półtłustego8 połówek
suszonych pomidorów2-3 łyżki
majonezu2 zmiażdżone ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowujemy: miksujemy wszystkie składnikiDekoracja: ozdabiamy cienkimi podłużnymi plastrami
szynki dojrzewającej,
ogórka i
papryki