ßßß Cookit - przepis na Tartinki z szynką dojrzewającą i pastą z suszonych pomidorów

Tartinki z szynką dojrzewającą i pastą z suszonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Wytrawne babeczki z pastą z suszonych pomidorów, to szybka propozycja przystawki idealnej do częstowania się w okresie karnawału. Pastę tę można szybko przekształcić w dip, dodając pojemniczek naturalnego jogurtu i mamy dodatek do chrupiących warzyw np. podłużnych kawałków selera naciowego, kalerepki, marchewki...
Składniki do ciasta kruchego :
125g mąki,
50 g margaryny lub masła,
1 żółtko,
1 łyżka śmietany
Przygotowujemy:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy równe kółeczka np. szklanką, kółeczka wkładamy do metalowych foremek
Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, w czasie pieczenia , aby nie wyrosły,co pewien czas dociskałam je ściereczką
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy
Pasta:
250 dkg twarogu półtłustego
8 połówek suszonych pomidorów
2-3 łyżki majonezu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowujemy: miksujemy wszystkie składniki
Dekoracja: ozdabiamy cienkimi podłużnymi plastrami szynki dojrzewającej, ogórka i papryki
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/01/tartinki-z-szynka-dojrzewajaca-i-pasta.html