Wykonanie
Tradycyjna potrawa, bardzo popularna i lubiana w
polskich domach. Zwolennicy gołąbków dzielą się na takich co lubią gołąbki z samym
mięsem, takich co lubią gołąbki z
ryżem, również takich co lubią gołąbki nadziewane
kaszą. Ja dodaję równe ilości
kaszy jęczmiennej i
ryżu do gołąbków. Myślę, że najlepsze są wegetariańskie, które przygotowuję na bazie suszonych podgrzybków, zbieranych wczesną jesienią w kociewskich lasach. Zaletą tej potrawy jest umiarkowana kaloryczność, osiągnięta dzięki duszeniu gołąbków pod przykryciem i wyeliminowaniu obsmażania ich na tłuszczu z każdej strony. Ta wersja przygotowania jest wersją dietetyczną, ale zarazem smaczną.Kolejny podział związany z jedzeniem gołąbków, to kwestia doboru sosu:
grzybowy, czy pomidorowy?Poniżej przedstawiłam sposób, jak można te smaki delikatnie połączyć -
sos jest grzybowy, ale gołąbki duszą się w lekkim
pomidorowym sosie.Składniki:szklanka suszonych podgrzybkówszklanka
ryżuszklanka
kaszy jęczmiennejnać
pietruszki i
koperku, świeży, ale też używam czasem suszony lub mrożonygłówka
kapusty, o tej
porze roku
kapusta włoska byłaby lepszapuszka
pomidorów w kawałkach2
cebule średnie
olej - 2 łyżki
sól,
pieprz,
bazylia,
zioła prowansalskie2 łyżki
śmietanki lub 1 łyżka
serka śmietankowego almetteSposób przygotowania:
kaszę i
ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, skracając czas gotowania o 5 minut
grzyby gotujemy w szklance
wody przez 20 minut
kapustę gotujemy do do czasu uzyskania miękkości liści, aby je pojedyńczo zdejmować z główki
kapusty, z pojedyńczych liści ścinam nożem grubą część środka liścia1,5
cebuli kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanej
oliwieugotowane
grzyby przecedzamy,
grzyby kroimy drobno, a odciek możemy wykorzystać do sosu w jednym naczyniu mieszamy razem: ugotowany
ryż i
kaszę, pokrojone drobno
grzyby, sporo zielonej
pietruszki,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie (łyżeczka) - farsz mamy gotowyzawijamy w liście
kapusty farsz i układamy do garnkapuszkę
pomidorów rozcieńczamy szklanką
wody (ja nie mieszam dokładnie- lubię w potrawie kawałki
pomidorów), dodajemy
bazylię i zalewamy gołąbki. Gołąbki należy dusić pod przykryciem ok. 45 minut, powinny być zanurzone w 2/3 ich wysokości w
sosie pomidorowym. Można je przełożyć na druga stronę w połowie duszenia.
Sos grzybowy ( opcjonalnie):1/2
cebuli kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w małym garnuszku na łyżce
oliwy lub
oleju na złoty kolordolewamy odciek z
grzybów ( powinno go być ok. szklanki), dodajemy łyżkę
serka almette, posiekany
koperek ( ja
daję sporo, bo lubię jego smak) , mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Sosem polewamy gołąbki na talerzu.Smacznego:)



.