ßßß
Przypominają one trochę greckie gołąbki z liści winogron (dolomades), ze względu na swój niewielki rozmiar.Można je zatem traktować również jako przystawkę, przekąskę, zagryzkę…Można podać je z sosem pomidorowym, grzybowym lub w ogóle bez sosu.Są ozdobą każdej kolacji w większym gronie…
Składniki:2-3 główki kapusty włoskiej (o srednicy 15 cm)Nadzienie: 2 filiżanki (nieugotowane) quinoa, kaszy mazurskiej, gryczanej lub ryżu1/2 kg mięsa mielonego (najlepszy jest udziec z indyka)natka pietruszki , świeża lub suszona bazylia, sól, pieprzSos pomidorowy: 1kg pomidorów, masło i sólSos grzybowy: 1 cebula, oliwa, grzyby suszone lub świeże, śmietanka
Przygotowanie:I etap - medytacja nad rozbieraniem kapustyKapustę ugotować krótko (7-8 min) w osolonej wodzie.Następnie przełożyć szpikulcem wbitym w głąb do zimnej wody w celu zahartowania i zatrzymania koloru.Ponownie wyjąć kapustę, odsączyć i poczekać aż "odpocznie".Teraz można zająć się rozbieraniem kapusty.Wykroić głąb. Każdy liść delikatnie zdejmować, odcinać zgrubienie u nasady, aby nie blokowało zawijania i układać liście według wielkości.To jest pierwszy i najtrudniejszy etap robienia gołąbków.
II etap - przygotowanie nadzieniaUgotować kaszę na sypko. Jeśli to quinoa, to na 2 filiżanki suchej quinoa użyć 4 filiżanki wody, zagotować, posolić i gotować 10 min, a na następne5 minut zostawić na maleńkim ogniu lub podpiec w piekarniku. Dodać surowe mięso i przyprawy i zioła i dokładnie wymieszać.
III etap - zawijanie liści z farszemzawijać małe ilości farszu w liście kapusty i układać dość ciasno w naczyniu do gotowania (w patelni lub w garnku).Podlać oliwą, podsmażyć a pote podlać wodą i dusić pod przykryviem nie dłużej jak 30 min.
IV etap - przygotowanie sosuPomidory umyć, pokroić w kostkę, i dusić przez 15 min. w rondlu na maśle.Kiedy ostygną, można zmiksować razem ze skórkami i pestkami, lub przetrzeć przez sito (jeśli nie lubisz skóry i pestek).Taki sos ze świeżych pomidorów jest fantastycznym dodatkiem do gołąbków, ale pyszny będzie także sos grzybowy:cebulę poszatkować i udusić na oliwie, dodać ugotowane grzyby, poddusić 10 min a potem zmiksować. Dodać śmietankę.