Wykonanie
Poza tym, rozbieranie
włoskiej kapusty, z której każdy liść jest kompletnie nieprzewidywalny,można z pewnością nazwać prawdziwą medytacją (nad liśćmi
kapusty).Przygotowanie takich goląbków, pomimo że troszkę pracochłonne, może stać się relaksem i czasem na przemyślenie wielu spraw… lub zupełnie odwtotnie: Twoim czasem na całkowite nie myślenie !!! Tak czy tak, zachęcam…Przygotowanie można podzielić na 4 etapy. Każdy etap można rozłożyć w czasie, tak aby pracować w dogodnej chwili.

Przypominają one trochę greckie gołąbki z liści
winogron (dolomades), ze względu na swój niewielki rozmiar.Można je zatem traktować również jako przystawkę, przekąskę, zagryzkę…Można podać je z
sosem pomidorowym,
grzybowym lub w ogóle bez sosu.Są ozdobą każdej kolacji w większym gronie…

Składniki:2-3 główki
kapusty włoskiej (o srednicy 15 cm)Nadzienie: 2 filiżanki (nieugotowane) quinoa,
kaszy mazurskiej, gryczanej lub
ryżu1/2 kg
mięsa mielonego (najlepszy jest
udziec z
indyka)
natka pietruszki , świeża lub suszona
bazylia,
sól,
pieprzSos pomidorowy: 1kg
pomidorów,
masło i
sólSos grzybowy: 1
cebula,
oliwa,
grzyby suszone lub świeże,
śmietanka
Przygotowanie:I etap - medytacja nad rozbieraniem
kapustyKapustę ugotować krótko (7-8 min) w osolonej wodzie.Następnie przełożyć szpikulcem wbitym w głąb do zimnej
wody w celu zahartowania i zatrzymania koloru.Ponownie wyjąć
kapustę, odsączyć i poczekać aż "odpocznie".Teraz można zająć się rozbieraniem
kapusty.Wykroić głąb. Każdy liść delikatnie zdejmować, odcinać zgrubienie u nasady, aby nie blokowało zawijania i układać liście według wielkości.To jest pierwszy i najtrudniejszy etap robienia gołąbków.

II etap - przygotowanie nadzieniaUgotować
kaszę na sypko. Jeśli to quinoa, to na 2 filiżanki suchej quinoa użyć 4 filiżanki
wody, zagotować, posolić i gotować 10 min, a na następne5 minut zostawić na maleńkim ogniu lub podpiec w piekarniku. Dodać surowe
mięso i
przyprawy i
zioła i dokładnie wymieszać.

III etap - zawijanie liści z farszemzawijać małe ilości farszu w liście
kapusty i układać dość ciasno w naczyniu do gotowania (w patelni lub w garnku).Podlać
oliwą, podsmażyć a
pote podlać
wodą i dusić pod przykryviem nie dłużej jak 30 min.

IV etap - przygotowanie sosu
Pomidory umyć, pokroić w kostkę, i dusić przez 15 min. w rondlu na
maśle.Kiedy ostygną, można zmiksować razem ze skórkami i pestkami, lub przetrzeć przez sito (jeśli nie lubisz skóry i pestek).Taki sos ze świeżych
pomidorów jest fantastycznym dodatkiem do gołąbków, ale pyszny będzie także
sos grzybowy:
cebulę poszatkować i udusić na
oliwie, dodać ugotowane
grzyby, poddusić 10 min a
potem zmiksować. Dodać
śmietankę.