Wykonanie

Upalne dni, zimne noce, ciche wieczory, głośne imprezy- wszystko sprzyja do tego, by sięgać po różnego rodzaju
napoje alkoholowe i
drinki.Czy z
alkoholem czy bez-
drinki kojarzą się raczej z czymś co ma więcej kalorii niż dobry obiad i często niestety tak właśnie bywa.Przedstawiam Wam tak zwane mniejsze zło. Jak już macie pić, lepiej żeby to było coś ze znanych składników, wiadomego pochodzenia. Żeby
drinki nie były tak słodkie i niezdrowe, że jeden weekend w ich towarzystwie miałby zaprzepaścić cały tydzień trzymania diety.Weekend zapowiada się burzliwy, pełen gości, przekąsek i
napojów- tych bardziej i mniej wyskokowych?Ratujcie się
drinkami bez
alkoholu lub jeżeli już trzeba, wlewajcie
wódkę do tych mieszanek poniżej...I moja rada dla Was- przygotujcie kilka dzbanów takich
napojów. Jeżeli preferujecie picie
alkoholu, to każdy z gości doleje sobie do szklanki ile będzie chciał. Gwarantuję, że
gin,
wódka i
rum naprawdę ładnie komponują się z poniższymi
napojami, a nikt przecież nie będzie sprawdzał czy zawsze ta
wódka została dolana i czy aby na pewno Wasz
drink ma wystarczająco dużo „procentów”
Imbirowe słońce1litr
wody2 łyżeczki
syropu z agawy10cm łodygi
trawy cytrynowej ( ok. 20g) pokrojonej drobno½ małej
pomarańczy pokrojonej bardzo cienko- nie obranej½
cytryny pokrojonej nie obranejGarść świeżych liści
miętyKostki
lodu2 łyżki tartego
imbiruImbir i
trawę cytrynową zalewamy filiżanką gorącej
wody i czekamy ok. 5min aż się zaparzy. Przecedzamy, dolewamy zimnej
wody, dodajemy resztę składników i podajemy na bieżąco zimne.Jeżeli nie macie
trawy cytrynowej, pokombinujcie z dodatkiem
limonki!
Limonkowy zawrót głowy250ml
soku z limonki1l
wody
Kostki
loduGarść liści świeżej
miętysyrop z agawy/miódDo dzbanka wlewamy sok i
wodę, dodajemy
mięt i kostek
lodu.Podajemy w wysokich szklankach do których wcześniej wlewamy po łyżeczce miodu/syropu.Pijemy ze słomek, silnie schłodzone.
Syrop fajnie reaguje na zimną
wodę, sami zobaczcie
Jagódkowy eliksir młodościŁyżka liści czarnej
herbatySzklanka gorącej
wodySzklanka
malinSzklanka
czarnych jagódSzklanka pokrojonych
truskawekGarść liści
melisySzklanka
soku jabłkowegoPół szkl
soku z cytrynyŁyżka
mioduZaparzamy
herbatę w szklance
wody. Odcedzamy
herbatę i przelewamy do dużego dzbanka lub misy. W osobnej miseczce rozgniatamy widelcem (delikatnie)
jagody i
maliny. Wlewamy razem z naparem do dużego dzbanka, dodajemy liści
melisy,
miodu i mieszamy razem- niech się zaparzy w jeszcze ciepłej wodzie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu dolewamy soku z
jabłek i
cytryny. Na koniec wrzucamy
truskawki i podajemy bardzo zimne, najlepiej w dużej misie do nabierania łyżką typu chochelka.

I pamiętajcie-
woda,
woda i jeszcze raz
woda! Przed, po i najlepiej w trakcie i pomiędzy.Powodzenia i zgłoście się jak dostaniecie kaca, na to też mam sposoby :)Zamieszczone zdjęcia pobrałam z
sieci, wolałam nie dawać oryginalnych :)