ßßß
Upalne dni, zimne noce, ciche wieczory, głośne imprezy- wszystko sprzyja do tego, by sięgać po różnego rodzaju napoje alkoholowe i drinki.Czy z alkoholem czy bez- drinki kojarzą się raczej z czymś co ma więcej kalorii niż dobry obiad i często niestety tak właśnie bywa.Przedstawiam Wam tak zwane mniejsze zło. Jak już macie pić, lepiej żeby to było coś ze znanych składników, wiadomego pochodzenia. Żeby drinki nie były tak słodkie i niezdrowe, że jeden weekend w ich towarzystwie miałby zaprzepaścić cały tydzień trzymania diety.Weekend zapowiada się burzliwy, pełen gości, przekąsek i napojów- tych bardziej i mniej wyskokowych?Ratujcie się drinkami bez alkoholu lub jeżeli już trzeba, wlewajcie wódkę do tych mieszanek poniżej...I moja rada dla Was- przygotujcie kilka dzbanów takich napojów. Jeżeli preferujecie picie alkoholu, to każdy z gości doleje sobie do szklanki ile będzie chciał. Gwarantuję, że gin, wódka i rum naprawdę ładnie komponują się z poniższymi napojami, a nikt przecież nie będzie sprawdzał czy zawsze ta wódka została dolana i czy aby na pewno Wasz drink ma wystarczająco dużo „procentów”
Imbirowe słońce1litr wody2 łyżeczki syropu z agawy10cm łodygi trawy cytrynowej ( ok. 20g) pokrojonej drobno½ małej pomarańczy pokrojonej bardzo cienko- nie obranej½ cytryny pokrojonej nie obranejGarść świeżych liści miętyKostki lodu2 łyżki tartego imbiruImbir i trawę cytrynową zalewamy filiżanką gorącej wody i czekamy ok. 5min aż się zaparzy. Przecedzamy, dolewamy zimnej wody, dodajemy resztę składników i podajemy na bieżąco zimne.Jeżeli nie macie trawy cytrynowej, pokombinujcie z dodatkiem limonki!Limonkowy zawrót głowy250ml soku z limonki1l wody
Kostki loduGarść liści świeżej miętysyrop z agawy/miódDo dzbanka wlewamy sok i wodę, dodajemy mięt i kostek lodu.Podajemy w wysokich szklankach do których wcześniej wlewamy po łyżeczce miodu/syropu.Pijemy ze słomek, silnie schłodzone. Syrop fajnie reaguje na zimną wodę, sami zobaczcieJagódkowy eliksir młodościŁyżka liści czarnej herbatySzklanka gorącej wodySzklanka malinSzklanka czarnych jagódSzklanka pokrojonych truskawekGarść liści melisySzklanka soku jabłkowegoPół szkl soku z cytrynyŁyżka mioduZaparzamy herbatę w szklance wody. Odcedzamy herbatę i przelewamy do dużego dzbanka lub misy. W osobnej miseczce rozgniatamy widelcem (delikatnie) jagody i maliny. Wlewamy razem z naparem do dużego dzbanka, dodajemy liści melisy, miodu i mieszamy razem- niech się zaparzy w jeszcze ciepłej wodzie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu dolewamy soku z jabłek i cytryny. Na koniec wrzucamy truskawki i podajemy bardzo zimne, najlepiej w dużej misie do nabierania łyżką typu chochelka.
I pamiętajcie- woda, woda i jeszcze raz woda! Przed, po i najlepiej w trakcie i pomiędzy.Powodzenia i zgłoście się jak dostaniecie kaca, na to też mam sposoby :)Zamieszczone zdjęcia pobrałam z sieci, wolałam nie dawać oryginalnych :)