Wykonanie

Za każdym razem, kiedy robię coś z kuchni Lidla wychodzi mi jakaś pyszność:)Tym razem danie z
kurczaka,
jabłek i
kapusty pekińskiej - początkowo nie mogłam sobie wyobrazić tego połączenia smaków, jednak okazało się bardzo przyjemne:)Co potrzebujemy:4
piersi z kurczaka pokrojone na pół i pod ukosem3
jabłka (ja dałam boskop) pokrojone w kostkę1 mała
kapusta pekińska posiekana
oliwa z oliwek2
marchewki pokrojone w słupki
cebula posiekana w piórka80ml
soku jabłkowego1 łyżka ostu
winnego2 łyżeczki
kminku4 łyżeczki
cukru trzcinowegosól i
pieprzmasło
1.
Piersi z kurczaka przyprawiamy
pieprzem i
solą. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i dodajemy do niej łyżkę
masła. Smażymy
kurczaka z każdej strony do zarumienienia (około 2,5 minuty na każdej stronie). Przekładamy
kurczaka do miseczki.2. Na tę samą patelnię wkładamy
jabłka (ja dodałam trochę
masła dodatkowo). Podsmażamy 7 minut często mieszając. Przekładamy do osobnej miseczki.3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
oliwę. Dodajemy do niej łyżkę
masła. Wrzucamy
kapustę,
marchew i
cebulę. Smażymy na dużym ogniu często mieszając. Po jakiś 10 minutach warzywa powinny być wciąż chrupkie, ale i podduszone. Dodajemy wówczas
kurczaka i
jabłka,
ocet,
kminek i
cukier. Dusimy pod przykryciem wszystko razem, na małym ogniu, przez około 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.Można to konsumować samo jako potrawkę lub z dodatkami - nam smakowało zarówno z
chlebem,
kaszą gryczaną jak i zwykłymi
ziemniakami z
wody.Smacznego!