ßßß
Za każdym razem, kiedy robię coś z kuchni Lidla wychodzi mi jakaś pyszność:)Tym razem danie z kurczaka, jabłek i kapusty pekińskiej - początkowo nie mogłam sobie wyobrazić tego połączenia smaków, jednak okazało się bardzo przyjemne:)Co potrzebujemy:4 piersi z kurczaka pokrojone na pół i pod ukosem3 jabłka (ja dałam boskop) pokrojone w kostkę1 mała kapusta pekińska posiekanaoliwa z oliwek2 marchewki pokrojone w słupkicebula posiekana w piórka80ml soku jabłkowego1 łyżka ostu winnego2 łyżeczki kminku4 łyżeczki cukru trzcinowegosól i pieprzmasło
1. Piersi z kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej łyżkę masła. Smażymy kurczaka z każdej strony do zarumienienia (około 2,5 minuty na każdej stronie). Przekładamy kurczaka do miseczki.2. Na tę samą patelnię wkładamy jabłka (ja dodałam trochę masła dodatkowo). Podsmażamy 7 minut często mieszając. Przekładamy do osobnej miseczki.3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej łyżkę masła. Wrzucamy kapustę, marchew i cebulę. Smażymy na dużym ogniu często mieszając. Po jakiś 10 minutach warzywa powinny być wciąż chrupkie, ale i podduszone. Dodajemy wówczas kurczaka i jabłka, ocet, kminek i cukier. Dusimy pod przykryciem wszystko razem, na małym ogniu, przez około 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.Można to konsumować samo jako potrawkę lub z dodatkami - nam smakowało zarówno z chlebem, kaszą gryczaną jak i zwykłymi ziemniakami z wody.Smacznego!