Wykonanie
Pulpety chodziły za mną już od dawna i bardzo długo przymierzałam się do ich zrobienia. Wcześniej (czyli przed okresem mojego zdrowego odżywiania) robiłam je najczęściej z
mięsa wieprzowo - wołowego, które jest tłuste i wysokokaloryczne. Tym razem zastąpiłam je
mięsem mielonym z
indyka, które jest
mięsem bardzo chudym i niskokalorycznym. Pulpety są całkowicie FIT - nie ma w nich nawet grama
bułki. Jej zamiennikami były
płatki i
otręby owsiane, które w
mięsie stały się całkowicie niewyczuwalne. W smaku wyszły bardzo delikatne i przede wszystkim ZDROWE! Całość dopełnia
sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Nawet mój mąż - przeciwnik mojego zdrowego odżywiania, który ostatnio mnie zapytał "to Ty dalej tak zdrowo jesz?" zjadł je z wielką przyjemnością i nawet nie pokręcił nosem - może dlatego, że podczas przygotowania nie zaglądnął co w kuchni się pichci :) Polecam wszystkim Paniom, aby wypróbowały przepis :) Pychota !
Składniki (wyszło 14 pulpecików):500 g
mięsa mielonego z
indyka1 średnia
cebula3/4 szklanki
płatków owsianych4 łyżki
otrębów owsianych1
jajkosól,
pieprz,
słodka paprykałyżka
oliwy z oliwekSos:500 ml
przecieru pomidorowego (w kartoniku)szklanka
fasolki szparagowej1
czerwona cebula1 większa
czerwona paprykaząbek
czosnkuew.
mieszanka warzywna mrożona - bez
ziemniaków (ja dodałam 1/4 opakowania)150 ml
wodysól,
pieprz,
słodka paprykałyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:1.
Płatki i
otręby owsiane wsypujemy do miski, zalewamy letnią
wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie wchłoną one
wodę i napęcznieją. Jeżeli nie wchłoną one
wody całkowicie, to należy je z niej odcisnąć2. Do
mięsa z indyka dodajemy
płatki i
otręby, pokrojoną w drobną kostkę
cebulę,
jajko i
przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy pulpety.3. Pulpeciki obsmażamy na
oliwie z oliwek ok pól minuty z każdej strony. Nie przejmujemy się, że
mięso jest w środku surowe - będą się jeszcze dusić w sosie.Sos:1. Na
oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodajemy
mieszankę warzywną, pokrojoną w kostkę
paprykę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki
fasolkę szparagową. Całość smażymy ok 3-4 minut.2. Do warzyw dolewamy
przecier pomidorowy oraz
wodę. Dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku. Doprawiamy do smaku.3. Do sosu dodajemy pulpeciki i dusimy na średnim ogniu ok. 10-12 minut. Podajemy z
ryżem /
kaszą /
ziemniakami.Smacznego !