ßßß
Składniki (wyszło 14 pulpecików):500 g mięsa mielonego z indyka1 średnia cebula3/4 szklanki płatków owsianych4 łyżki otrębów owsianych1 jajkosól, pieprz, słodka paprykałyżka oliwy z oliwekSos:500 ml przecieru pomidorowego (w kartoniku)szklanka fasolki szparagowej1 czerwona cebula1 większa czerwona paprykaząbek czosnkuew. mieszanka warzywna mrożona - bez ziemniaków (ja dodałam 1/4 opakowania)150 ml wodysól, pieprz, słodka paprykałyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:1. Płatki i otręby owsiane wsypujemy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie wchłoną one wodę i napęcznieją. Jeżeli nie wchłoną one wody całkowicie, to należy je z niej odcisnąć2. Do mięsa z indyka dodajemy płatki i otręby, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko i przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy pulpety.3. Pulpeciki obsmażamy na oliwie z oliwek ok pól minuty z każdej strony. Nie przejmujemy się, że mięso jest w środku surowe - będą się jeszcze dusić w sosie.Sos:1. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mieszankę warzywną, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Całość smażymy ok 3-4 minut.2. Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy oraz wodę. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku.3. Do sosu dodajemy pulpeciki i dusimy na średnim ogniu ok. 10-12 minut. Podajemy z ryżem / kaszą / ziemniakami.Smacznego !