ßßß Cookit - przepis na Domowy fast food, czyli jak zrobić hamburgera i cebulowe krążki

Domowy fast food, czyli jak zrobić hamburgera i cebulowe krążki

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi miękkiego mięsa w miękkiej bułce? Postanowiłam opisać świetny pomysł na szybki obiad, lub kolację. Domowy hamburger (lub cheeseburger) będzie nieco zdrowszy niż taki, kupiony w restauracji typu "fast food", a przy tym ile radości. Zwłaszcza podane z "onion rings" zamiast frytek.
Na 8 kanapek będziecie potrzebować:
ok 350 g mielonej wołowiny (ja kupiłam "gulasz" wołowy i zmieliłam sama)
4 ogórki konserwowe
2 pomidory
1 cebula
sucha bułka
Maggi w płynie
sól, pieprz
musztarda
czosnek suszony
8 bułek hamburgerowych
8 plastrów topionego sera
Na "Onion rings":
2-3 cebule
0,5 szklanki mąki
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
max 50 ml mleka
sól
Mięso mielone solimy, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę czosnku granulowanego, a także przyprawiamy ok łyżeczką Maggi i 2 łyżeczkami musztardy. Bułkę moczymy w wodzie, aż będzie miękka, dokładnie wyciskamy i dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy 8 placków o średnicy bułki i grubości ok 1cm (jeśli wyjdzie nam więcej, możemy podać jako "double cheeseburger") .
Takie "kotlety" smażymy przez ok 2 minuty z każdej strony na oleju. Bułki kroimy na połówki 1 połówkę smarujemy musztardą i ketchupem, na drugą kładziemy ser. Bułkom wystarczy ok 4 minut w 180 stopniach.
Na gorącą bułkę układamy cienkie plasterki ogórka i pomidora, dalej kotleta, przykrywamy i podajemy.
Cebulowe krążki robimy tak:
Mąkę z proszkiem i solą dokładnie mieszamy z jajkiem. Mleko dodajemy powoli, nie całe od razu, żeby ciasto nie wyszło za rzadkie. Kroimy cebule na plastry i oddzielamy krążki. Krążki moczymy w cieście i układamy na rozgrzany olej (w wyższym garnku) ważne, żeby były zanurzone, tak jak we frytkownicy. Po kilkunastu sekundach wyciągamy. Im gęstsze mamy ciasto, tym twardsze wyjdą krążki.
Pamiętajmy, że nasze danie to "fast food" - należy zjeść dopóki jest ciepłe.
Koszt dla 4 osób (po dwie kanapki) ok 30 złotych.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średni, wymaga wprawy, bo przygotowanie kanapek trzeba zgrać w czasie z cebulowymi krążkami, wersja z gotowymi frytkami będzie łatwiejsza.
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/domowy-fast-food-czyli-ja-zrobic.html