Wykonanie
Wiosna pełną parą.Kwieciem obsypane drzewa i kwiaty. Pięknie.Pachnie skoszona przed chwilą trawa.
Pola rzepaku
złocą się w słońcu.Wyścig co rano: kto pierwszy zafunduje mi pobudkę: Mały Człowiek czy świt za oknem? Rożnie to bywa....Dzień coraz dłuższy, a każdy pędzi jak oszalały. Nie wierzę, że aż miesiąc mnie tu nie było.Na szczęście
szparagów nie przeoczyłam. Bo w końcu czeka się na nie cały rok.
Ciasto:85 g zimnego
masła180 g
mąki pszennej1
jajko1 łyżka zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie:2 pęczki
zielonych szparagów250 g
sera ricotta3
jajka2 łyżki gęstej
śmietany lub
jogurtu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku3-4 łyżki startego
parmezanuMasło posiekaj w drobną kostkę, dodaj
mąkę,
jajko wodę oraz
sól i zagnieć ciasto- powinno być gładkie i lśniące. Wyrobione ciasto
owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut.W tym czasie przygotuj
szparagi. Umyj je, odłam zdrewniałe końcówki i ponownie zwiąż w pęczki. W wysokim garnku zagotuj
wodę z odrobiną
soli. Do gotującej się
wody włóż pęczki
szparagów, główkami do góry, tak aby główki wystawały kilka centymetrów ponad
wodą. Gotuj je przez około 6 minut- powinny być lekko miękkie, ale wciąż chrupiące.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wyklej nim formę do tarty (ja użyłam tortownicy 28 cm). Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem i przykryj papierem do pieczenia, na który następnie wysyp ziarna
fasoli (lub kulki do pieczenia), aby obciążyć spód (dzięki temu będzie równy i nie urośnie). Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
Jajka rozkłóć widelcem, dodaj
ricottę,
jogurt lub
śmietanę,
pietruszkę oraz
przyprawy i wymieszaj wszystko na gładką masę (ja mieszałam rózgą kuchenną).Na podpieczony spód wylej masę
serowo-jajeczną, a następnie ułóż w niej
szparagi , jeden za drugim w kształt ''ślimaka'', zaczynając od zewnętrznych krawędzi tarty, a kończąc w środku (możesz też ułożyć je równolegle, jeden obok drugiego). Na wierzchu rozłóż starty
parmezan.Całość piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.