Wykonanie
W tym roku przygotowania do Świąt przebiegają jakby inaczej.Czasu mniej i ucieka nie wiadomo kiedy.Wypatruję przez okno prawdziwej zimy. Ze śniegiem i mrozem choć tycim.Ani
widu, ani słychu...Tylko migoczące światełka i zapachy dobiegające z pouchylanych gdzieniegdzie okien przypominają, że to przecież grudzień.Za chwilę Wigilia.Coroczna gonitwa.12 dań, prezenty dla wszystkich, odświętne dekoracje.Uwielbiam ten czas.I tylko mam nadzieje, że w tym wszystkim nie zapomnimy o tym co najważniejsze.O zwykłej życzliwości, ludzkiej po prostu.O tych, którym los odebrał osobę, z którą dotąd co roku łamali się opłatkiem.O psu na łańcuchu z pustą miską przy budzie.O tym, by mając więcej, dać tym, co mają mniej. Odrobinę siebie...I o rozmowie. Szczerej, zwyczajnej. Bez pośpiechu.O byciu sobą dla siebie nawzajem.Tego i Wam, i sobie życzę na te Święta.Niech będą magiczne:) Rodzinne i piękne.
W ostatniej chwili piekę pierniczki z
Bazylei.Przepis znalazłam u Lo - nie mogłam nie dodać go do świątecznej listy. Bo pierników na Boże Narodzenie nigdy dość:) A dom pachnie przy tym tak cudnie!Basler Läckerli200 g
cukru2 łyżki płynnego
miodu4
jajkaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/4 łyżeczki mielonej
kolendry1/8 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejskórka otarta z 1
cytryny120 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej120 g mielonych
migdałów120 g mielonych
orzechów laskowych60 g stopionego
masla250 g
mąki pszennejLukier:150 g
cukru pudrułyżka kirschu lub
soku z cytryny2 łyżki
wody3- 4 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejW misce zmiksuj:
jaja,
cukier,
miód,
sól,
przyprawy oraz
skórkę z cytryny. Dodaj
orzechy laskowe i
migdały oraz
skórkę pomarańczową i rozpuszczone
masło. Zmiksuj ponownie. Gdy składniki się połączą dodaj
mąkę i jeszcze raz zmiksuj całość. Ciasto rozsmaruj równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia (Lo zaleca formę 30 x 30cm; moja była nieco mniejsza).Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20 min.Z
cukru pudru, kirschu i
wody utrzyj
lukier. Rozprowadź go na jeszcze gorącym cieście i posyp piernik
skórką pomarańczową.Pozostaw na kratce kuchennej do wystudzenia. Pokrój na kwadraty o
boku 4 cm. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.