ßßß Cookit - przepis na Najlepszy chłodnik litewski ever

Najlepszy chłodnik litewski ever

nazwa

Wykonanie

Chłodnik litewski to mój ulubiony chłodnik. Ba! To moja moja ulubiona zupa i moje ulubione danie. Nie zaważam na porę roku, i robię go zawsze. Gdy nie mogę dostać botwiny, gotuje go normalnie z samych buraków i również jest pyszny. Zazwyczaj zamiast soli dodaję sos sojowy to również nadaje mu wspaniały smak. Kiedy przychodzi sezon na chłodnik litewski chodzę po różnych restauracjach gdzie go podają i próbuję i wierzcie mi jadłam już chyba 1000 chłodników litewskich podanych inaczej i inaczej smakujących. Przez lata wypracowałam taki przepis i uznaję, że jest on najlepszy. Niektórzy robią chłodnik ze śmietany, niektórzy tylko z jogurtu. Jeszcze inni dodają wody, pomidorów, czosnku. Spotkałam się naprawdę z przeróżnymi wersjami. Mam takich znajomych, którzy uważają, że chłodnik w ogóle jest ohydny - jak można jeść buraki z maślanką, pytają. A ja się śmieję i wiem, że to i tak będzie moje ulubione danie i jeśli miałabym wybierać mój ostatni posiłek to byłby to właśnie chłodnik litewski :)
Jeśli nigdy nie jadłeś chłodnika to namawiam - SPRÓBUJ!
botwina
ogórek świeży
pęczek rzodkiewki
koperek
szczypiorek
jogurt naturalny duży
maślanka
ocet
cukier
sól
jajka
Botwinę dokładnie myjemy, kroimy w paseczki. Buraki kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby przykryła botwinę. Dodajemy łyżkę octu, łyżkę cukru i sól. Pod przykryciem gotujemy około 20 minut na małym ogniu, jeśli woda wyparuje to powinniśmy dolać, tak aby buraczki się nie przypaliły. Po około 10 minutach, sprawdzamy jak smakuje woda w której gotują się buraki, powinna być słodka i słona i kwaśnawa, jeśli taka nie jest to dodajemy więcej octu, cukru lub soli. Możemy dodać również kostkę rosołową do gotowania. Podczas gdy nasza botwina się gotuje bierzemy ogórka i rzodkiewkę, myjemy. Pół ogórka kroimy w plasterki a część ucieramy na tarce, tak samo postępujemy z rzodkiewką, możemy dodać także trochę ogórka kiszonego, chłodnik będzie bardziej kwaskowy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Dodajemy do warzyw odrobinę soli i odstawiamy do lodówki. Kiedy botwina będzie już gotowa również ją odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy wszystkie składniki już będą zimne, łączymy je, dodajemy całe opakowanie jogurtu i dopełniamy maślanką, mnie wychodzi około 1L maślanki. wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby składniki się przegryzły. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Gdyż chłodnik litewski podajemy z jajkiem lub bez tak jak ja dzisiaj to zrobiłam.
Wskazówka 1: Sekretem niepowtarzalnego smaku chłodnika litewskiego jest to, żeby do zimnego chłodnika dodać jeszcze ciepłe jajeczko, i to najlepiej utarte na tarce.
Wskazówka 2: Smak chłodnika w dużej mierze zależy również od smaku jogurtu i maślanki, polecam zatem wybrać dobry jogurt i dobrą maślankę.
Wskazówka 3: Jeśli w pęczku botwiny, który kupiliście jest bardzo mało buraków, śmiało możecie dodać jednego zwykłego buraka, w innym przypadku Wasz chłodnik będzie bardzo biały.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/04/najlepszy-chodnik-litewski-ever.html