ßßß

botwinaogórek świeżypęczek rzodkiewkikoperekszczypiorekjogurt naturalny dużymaślankaocetcukiersóljajkaBotwinę dokładnie myjemy, kroimy w paseczki. Buraki kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby przykryła botwinę. Dodajemy łyżkę octu, łyżkę cukru i sól. Pod przykryciem gotujemy około 20 minut na małym ogniu, jeśli woda wyparuje to powinniśmy dolać, tak aby buraczki się nie przypaliły. Po około 10 minutach, sprawdzamy jak smakuje woda w której gotują się buraki, powinna być słodka i słona i kwaśnawa, jeśli taka nie jest to dodajemy więcej octu, cukru lub soli. Możemy dodać również kostkę rosołową do gotowania. Podczas gdy nasza botwina się gotuje bierzemy ogórka i rzodkiewkę, myjemy. Pół ogórka kroimy w plasterki a część ucieramy na tarce, tak samo postępujemy z rzodkiewką, możemy dodać także trochę ogórka kiszonego, chłodnik będzie bardziej kwaskowy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Dodajemy do warzyw odrobinę soli i odstawiamy do lodówki. Kiedy botwina będzie już gotowa również ją odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy wszystkie składniki już będą zimne, łączymy je, dodajemy całe opakowanie jogurtu i dopełniamy maślanką, mnie wychodzi około 1L maślanki. wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby składniki się przegryzły. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Gdyż chłodnik litewski podajemy z jajkiem lub bez tak jak ja dzisiaj to zrobiłam.Wskazówka 1: Sekretem niepowtarzalnego smaku chłodnika litewskiego jest to, żeby do zimnego chłodnika dodać jeszcze ciepłe jajeczko, i to najlepiej utarte na tarce.Wskazówka 2: Smak chłodnika w dużej mierze zależy również od smaku jogurtu i maślanki, polecam zatem wybrać dobry jogurt i dobrą maślankę.Wskazówka 3: Jeśli w pęczku botwiny, który kupiliście jest bardzo mało buraków, śmiało możecie dodać jednego zwykłego buraka, w innym przypadku Wasz chłodnik będzie bardzo biały.