Wykonanie
Drożdżówki chyba większości z Nas kojarzą się ze szkołą i szybkim podwieczorkiem. Dziś właśnie powrót do dzieciństwa i przepis na drożdżówki z
serem i
malinami. Do roboty :)Potrzebujemy:CIASTO:1 szklanka
mąki pszennej + pół szklanki na wyrobienie i podsypaniepół paczki świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka2
żółtka1 czubata łyżka
cukrupół kostki
masłaszczypta
soliFARSZ:25 dkg
sera białego twarogowego (wzięłam chudy)2
żółtkałyżeczka
skórki z cytrynycukier waniliowyjedno
jajkomoże być
lukiermaliny,
borówki,
truskawki co tam chcecie
Drożdże rozpuściłam z
cukrem i odłożyłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mleko lekko podgrzałam z
cukrem,
masłem, szczyptą
soli. Kiedy przestygnie dodajemy do reszty
mąkę,
żółtka i
drożdże.MOJA RADA:
Białka, które zostaną możesz zamrozić i użyć następnym razem do
bezy :DWyrabiam ciasto i odkładam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zajmiemy się farszem. Prościej już nie mogło być :) Do miski wrzucam
ser,
żółtka,
skórkę z cytryny,
cukier waniliowy i miksuje blenderem. Ciasto, które nam wyrosło ugniatamy na blacie podsypując
mąką i dzielimy równo na 8 do 10 części rozpłaszczamy ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem z odstępem od siebie. Wgłębienia na
ser zrobiłam pucharkiem do
lodów, na to farsz, możemy na niego poukładać swoje ulubione
owoce. Użyłam
malin i
borówek, ale Ty możesz z
porzeczką,
śliwką lub
truskawką. Każdą drożdżówkę posmarowałam roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy w 180`C 18 minut, max 20. Po wystygnięciu możesz polukrować swoje słodkie wypieki lub nie :) A teraz przyszedł czas by odprężyć się przy
cappuccino i tych wspaniałych słodkościach, zwłaszcza że minęła mi grypa :D


+1
demo: Podstawowe
page