Wykonanie
Kto nie jadł niech żałuje :) Musowo trzeba je spróbować ! Znamy knedle ze
śliwkami,
truskawkami,
kapustą, a na moim
stole z
grzybami i
pieczarkami. Do roboty ! :)Potrzebujemy:1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko2 łyżki
mleka1 1/4 szklanki
mąkipół łyżeczki
gałki muszkatołowejsólFarsz:0,5 kg
pieczarek50 gram
suszonych grzybówcebulapieprzsólmasło klarowane około 2-3 łyżek75 ml
śmietana 36 %łyżka
mąkiwodaziele angielskiesólpieprzłyżka
soku z cytrynyUgotowane, jeszcze ciepłe
ziemniaki musimy mocno rozgnieść. Nie bawię się w duszenie przez praskę. Do takich
ziemniaków dodaje
mleko, szczyptę
soli oraz
gałkę muszkatołową i odstawiam do ostygnięcia. W międzyczasie możemy przygotować nasz farsz.
Grzyby gotujemy 10 minut na średnim ogniu.
Pieczarki oczyszczone i pokrojone smażymy razem z
cebulką na masełku. Kiedy
grzyby zmiękną musimy je wyłowić z
wywaru i posiekać. NIE WYLEWAJCIE
WYWARU ! NA NIM ZROBIMY SOS DO KNEDLI :) Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy, doprawiając
solą i
pieprzem. Kiedy farsz będzie stygnął dokończymy ciasto. Jeszcze raz podusimy
ziemniaki, dodamy
jajko i
mąkę. Możecie zużyć trochę więcej
mąki lub mniej wszystko zależy od
ziemniaków. Wyrobione ciasto formujemy we wałek, kroimy na 2 centymetrowe krążki. Lekko w dłoni rozpłaszczamy ciasto i nadziewamy łyżką farszu. Zwijamy ciasto do środka i formujemy podłużne kule :) Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy, aż nie wypłyną na powierzchnie. Możemy podać je z rozpuszczonym
masłem i
zieleniną lub
sosem grzybowym. Mój sos powstaje na wywarze z ugotowanych
grzybów. Odlewam powoli do innego garna, ale nie do końca tak żeby nie przelać osadu z dna garnka. Dodaje tyle samo
wody co
wywaru,
liść laurowy,
ziele angielskie, chwilę podgotowuje. Doprawiam
solą,
pieprzem,
cytryną i zaciągam
śmietanką. Tak przygotowany sos idealnie podkreśla jeszcze bardziej smak knedli :) Faktem jest, że to danie pracochłonne ponieważ musimy czekać, aż
ziemniaki się ugotują, a później ostygną jednak czy nie warto???? :D Wolicie takie czy na słodko ??? :)
sorry za zdjęcie