ßßß Cookit - przepis na Gołąbki

Gołąbki

nazwa

Wykonanie

Nie znam osoby, która nie lubiła by gołąbeczków zatem podaje przepis.
Potrzebujemy:
1kg mięsa mielonego
2 woreczki ugotowanego ryżu ( żeby wyszedł nam idealny nie lepiący ryż, wrzuć go do wrzącej, osolonej wody z łyżeczką oleju, gotuj 2 minuty i wyłącz gaz. Trzymaj pod przykrywką około 20 minut)
2 małe cebule
majeranek
jarzynka
pieprz
papryka słodka
2 ząbki czosnku
1 jajko
liście białej kapusty
koncentrat pomidorowy
liść laurowy
ziele angielskie
Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, mięso mielone, pokrojoną cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Każdy doprawia na swoje kubki smakowe, ale jeśli chodzi o gołąbki to lepiej mocniej doprawić mięso ponieważ w trakcie ich gotowania tracą dużo smaku na rzecz sosu.
W tym samym czasie w garnku gotujemy wodę, w której dosłownie na 2 minuty wrzucamy liście kapusty by łatwiej się zawijało.
Sparzony we wrzącej wodzie liść
Wycinamy trójkąt przy łyku
Układamy łyżkę mięsa, w zależności od wielkości liścia
Zwijamy jedną i drugą stronę do środka na farsz jakby w stożek lub trójkąt
I ostatnią część liścia zamykamy naszego gołębia
Grunt to się nie przejmuj czy Ci wyjdzie, nawet jeśli będą trochę się rozłazić i będą lekko niezdarne to co! Przecież trafią do naszych brzuszków ;)
Smażymy (tą stroną co zamknięcie) na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. Przekładamy do garnka wyłożonego na spodzie resztkami liści kapusty, dodajemy 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie. A na patelni po smażeniu wlewamy wody i chwilkę podgrzewamy te resztki co zostały na patelni i wlewamy do garnka z mięsem. Zalewamy tak aby prawie całe gołąbki były zakryte. Gotujemy około 35-40 minut. Wyciągamy przygotowane zawijańce, a do sosu dodajemy koncentrat. Możemy zaciągnąć sos lub nie, jak kto woli :) Podajemy z ziemniaczkami i czymkolwiek chcemy ja lubię z burakami. I gotowe :)
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2014/11/goabki.html