Wykonanie
Nie znam osoby, która nie lubiła by gołąbeczków zatem podaje przepis.Potrzebujemy:1kg
mięsa mielonego2 woreczki ugotowanego
ryżu ( żeby wyszedł nam idealny nie lepiący
ryż, wrzuć go do wrzącej, osolonej
wody z łyżeczką
oleju, gotuj 2 minuty i wyłącz gaz. Trzymaj pod przykrywką około 20 minut)2 małe
cebulemajeranekjarzynka
pieprzpapryka słodka2 ząbki
czosnku1
jajkoliście
białej kapustykoncentrat pomidorowyliść laurowyziele angielskie
Do dużej miski wrzucamy ugotowany
ryż,
mięso mielone, pokrojoną
cebulę,
czosnek,
jajko i
przyprawy. Każdy doprawia na swoje
kubki smakowe, ale jeśli chodzi o gołąbki to lepiej mocniej doprawić
mięso ponieważ w trakcie ich gotowania
tracą dużo smaku na rzecz sosu.W tym samym czasie w garnku gotujemy
wodę, w której dosłownie na 2 minuty wrzucamy liście
kapusty by łatwiej się zawijało.

Sparzony we wrzącej wodzie liść

Wycinamy trójkąt przy łyku

Układamy łyżkę
mięsa, w zależności od wielkości liścia

Zwijamy jedną i drugą stronę do środka na farsz jakby w stożek lub trójkąt

I ostatnią część liścia zamykamy naszego gołębia

Grunt to się nie przejmuj czy Ci wyjdzie, nawet jeśli będą trochę się rozłazić i będą lekko niezdarne to co! Przecież trafią do naszych brzuszków ;)Smażymy (tą stroną co zamknięcie) na rozgrzanym
oleju aż do zarumienienia. Przekładamy do garnka wyłożonego na spodzie resztkami liści
kapusty, dodajemy 2
listki laurowe i 2
ziela angielskie. A na patelni po smażeniu wlewamy
wody i chwilkę podgrzewamy te resztki co zostały na patelni i wlewamy do garnka z
mięsem. Zalewamy tak aby prawie całe gołąbki były zakryte. Gotujemy około 35-40 minut. Wyciągamy przygotowane zawijańce, a do sosu dodajemy koncentrat. Możemy zaciągnąć sos lub nie, jak kto woli :) Podajemy z ziemniaczkami i czymkolwiek chcemy ja lubię z
burakami. I gotowe :)