Wykonanie
Ciasto powstało na bazie przepisu na ciasto
czekoladowe z
wiśniami i
galaretką . Ciasto okazało się tak pyszne, że wpadłam na pomysł, aby przełożyć je kremem, polać
czekoladą oraz uwieńczyć
truflami. Połączenie trafione w 100%.

Składniki:- 2 szklanki
mleka- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100g)- 2
jajka- 1 szklanka
cukru- 2 łyżki
cukru waniliowego- 1/2 szklanki
oleju- 1 szklanka
kakao- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 szklanka
śmietany 12%- 300 ml
bitej śmietany lub kremu do
tortów-
trufle-
polewa czekoladowa- ponch
alkoholowy (
truflowy,
kawowy,
rumowy)Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Dodać połamaną
czekoladę, wymieszać ciągle podgrzewając do rozpuszczenia
czekolady. Ostudzić.
Jajka ubić, w połowie ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy. Sypkie składniki (
mąka,
kakao,
proszek do pieczenia,
soda) zmieszać. Do masy jajecznej wlać
olej i
śmietanę i dokładnie zmiksować. Ostudzoną masę
czekoladowo-
mleczną, jajeczną oraz mączną wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe połówki. Każdą z części nasączyć ponchem. Rozłożyć krem, przykryć drugą częścią ciasta. Polać roztopioną
czekoladą, udekorować
truflami.

