Wykonanie
By MagicPot, 14 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Gdy to piszę, w piekarniku pieką się ekspresowe babeczki
czekoladowe. Przygotowania zajęły około 15 minut i to była szybka frajda dla mojego Maxa – dzieci lubią pomagać, ale często szybko się nudzą – tak, więc szybki przepis spełnił i zaspokoił jego pragnienie pomagania na dzień dzisiejszy. Ostatnim razem chciał mi pomagać przy burakach i musiałam mu znaleźć inne zajęcie….Teraz czekamy na babeczki
czekoladowe a mój Max popija
mleko (trzecia szklanka!)Przygotowania zajęły tyle czasu, co nagrzanie piekarnika tak, więc spokojnie możecie wpierw przygotować wszystkie składniki a następnie uruchomić piekarnik i powrócić do mieszania ciasta na babeczki!dwie szklanki
mąkipół szklanki
cukrudwie czubate łyżeczki
cukru waniliowegodwie łyżeczki
proszku do pieczeniatrzy a nawet cztery łyżki
kakaatabliczka
gorzkiej czekoladyjedno
jajkopół szklanki
olejujedna szklanka
mlekaZostało mi jeszcze 7 minut zanim wyjmę babeczki z piekarnikaZaczynamy! Proszę przygotować dwie miski: dużą i małą.Piekarnik nastawiamy na grzanie na 180˚C.Do dużej miski przesiewamy
kakao (ja stosuję karob proszek z
chleba świętojańskiego jest to idealny zastępnik
kakaa dla alergików),
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Delikatnie łyżką wymieszajcie wszystkie składniki.Do mniejszej miski wlałam
olej,
mleko i wbiłam
jajka i przy pomocy trzepaczki wymieszałam składniki.Całą tabliczkę
czekolady poszatkowałam na mniejsze kawałki – pamiętajcie, że będą one w środku babeczki, więc nie powinny być duże, jeżeli będą za małe to podczas pieczenia mogą się całkowicie rozpuścić a wtedy nie będzie płynnych kawałków w środku babeczki.Po poszatkowaniu
czekolady dodałam ją do dużej miski i wlałam zawartość małej miski.Przy pomocy miksera i na najwyższych obrotach wymieszałam wszystkie składniki.Przygotowałam sobie formę do pieczenia babeczek typu non-stick oraz tzw. papilotki, czyli papierowe foremki tylko, że moje nie są papierowe a silikonowe.Czas minął (15 minut) – idę sprawdzić babeczki.Babeczki pieczone w formie non stick są w środku suche, a babeczki w formach silikonowych są w środku mokre…. Minęło 15 minut. Nastawiłam czas na dodatkowe 5 minut.Wracając do foremek – osiem babeczek zapieka się w silikonowych foremkach a 12 babeczek zapieka się w formie non-stick.Nakładając ciasto do foremek napełniałam je do 2/3 wysokości formy.Formy z babeczkami wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut – po tym czasie patyczkiem sprawdzamy czy już są upieczone, – jeżeli tak, to pozostawmy je jeszcze na jakieś 5 minut i wyjmujemy z piekarnika.Moje dodatkowe 5 minut minęło i wszystkie są idealne.Dla bardziej
czekoladowego smaku można je oblać
polewą czekoladową .Po lekkim przestygnięciu (około 10 minut później) babeczki pieczone w silikonowych formach idealnie i łatwo dały się wyciągnąć, natomiast te pieczone w formie typu non-stick musiałam tylko nimi delikatnie poruszać aby dało się je wyciągnąć. Test zaliczony – nie potrzeba mi papierowych foremek do pieczenia babeczekSmacznego!Polecam inne przepisy na szybkie słodkości: