ßßß Cookit - przepis na Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

nazwa

Wykonanie

Do tej pory przygotowywałam jedynie żeberka na słono. Odważyłam się na słono-słodką wersję z dodatkiem miodu. Efekt ciekawy. Miód bardzo ładnie komponuje się z mięsem. Polecam.
Składniki:
- żeberka wieprzowe (około 1 kg)
- marchew
- cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Żeberka podzielić na mniejsze części. Z oliwy, przypraw, łyżki wody i miodu zrobić marynatę. Żeberka dokładnie wymieszać z marynatą. Obsmażyć z obydwu stron na patelni. Podsmażone układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startą marchewką i posiekaną cebulą. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku około 1,5 godziny. Po wyłączeniu piekarnika zostawić naczynie w środku jeszcze przez około 30 minut. Żeberka powinny całkowicie odchodzić od kości. W razie konieczności sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Podawać z kaszą oraz startymi czerwonymi buraczkami.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/06/zeberka-w-miodzie.html