Do tej pory przygotowywałam jedynie żeberka na słono. Odważyłam się na słono-słodką wersję z dodatkiem miodu. Efekt ciekawy. Miód bardzo ładnie komponuje się z mięsem. Polecam.Składniki:- żeberka wieprzowe (około 1 kg)- marchew- cebula- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy- łyżka miodu- 3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Żeberka podzielić na mniejsze części. Z oliwy, przypraw, łyżki wody i miodu zrobić marynatę. Żeberka dokładnie wymieszać z marynatą. Obsmażyć z obydwu stron na patelni. Podsmażone układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startą marchewką i posiekaną cebulą. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku około 1,5 godziny. Po wyłączeniu piekarnika zostawić naczynie w środku jeszcze przez około 30 minut. Żeberka powinny całkowicie odchodzić od kości. W razie konieczności sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Podawać z kaszą oraz startymi czerwonymi buraczkami.