Wykonanie
Dziś coś specjalnego ... super soczyste
żeberka. Mogłoby się wydawać, ze to dość wymagający obiad, nic bardziej mylnego. Jest to obiad prosty, szybki w przygotowaniu ... a jak smakuje :) Bardzo ważne, aby wybrać bardzo dobrej jakości
żeberka (w postaci pasków). Po upieczeniu
mięsko musi bardzo łatwo odchodzić od kości. Wyśmienite w połączeniu z kluseczkami śląskimi lub kopytkami. Polecam.

Składniki:- 1 kg
żeberek wieprzowych- 2 ząbki
czosnku-
papryka słodka-
papryka ostra-
sól-
pieprz-
liść laurowy i
ziele angielskie-
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Żeberka pociąć na mniejsze kawałki. Polać
oliwą, bardzo dobrze przyprawić i odstawić do zamarynowania na około godzinę. Po tym czasie podsmażyć na patelni z obydwu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć pokrywkę i pozwolić potrawie się delikatnie zarumienić.
Żeberka będą miękkie, idealnie odchodzące od kości, zatopione w aromatycznym sosiku. Najczęściej podaję je z kopytkami, dziś z kluskami śląskimi.
