ßßß Cookit - przepis na Soczyste żeberka

Soczyste żeberka

nazwa

Wykonanie

Dziś coś specjalnego ... super soczyste żeberka. Mogłoby się wydawać, ze to dość wymagający obiad, nic bardziej mylnego. Jest to obiad prosty, szybki w przygotowaniu ... a jak smakuje :) Bardzo ważne, aby wybrać bardzo dobrej jakości żeberka (w postaci pasków). Po upieczeniu mięsko musi bardzo łatwo odchodzić od kości. Wyśmienite w połączeniu z kluseczkami śląskimi lub kopytkami. Polecam.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- liść laurowy i ziele angielskie
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Żeberka pociąć na mniejsze kawałki. Polać oliwą, bardzo dobrze przyprawić i odstawić do zamarynowania na około godzinę. Po tym czasie podsmażyć na patelni z obydwu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć pokrywkę i pozwolić potrawie się delikatnie zarumienić. Żeberka będą miękkie, idealnie odchodzące od kości, zatopione w aromatycznym sosiku. Najczęściej podaję je z kopytkami, dziś z kluskami śląskimi.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2013/09/soczyste-zeberka.html