ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

nazwa

Wykonanie

Do przyrządzenia wczorajszych żeberek użyłam tego wspaniałego sosu. Czosnek i miód to smaki, które doskonale ze sobą współgrają o czym przekonałam się nie po raz pierwszy. Żeberka marynowałam kilka godzin, po czym wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Aby podkręcić smak sosu wycisnęłam do niego ząbek czosnku. W ten sposób można oczywiście przyrządzić inne mięsa ale ja użyłam bardzo chudych żeberek i dlatego obiad był pyszny.
Składniki:
6 ładnych żeberek wieprzowych
4 łyżki sosu Woh Hup
5 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę do miski. Dodać oliwę i sos. Dokładnie wymieszać i włożyć do marynaty żeberka. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika i piec w 170 stopniach aż będą miękkie. U mnie było to 40 minut, po wyłączniu piekarnika pozostawiłam jeszcze żeberka na pewnien czas.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/05/Zeberka-w-sosie-czosnkowo-miodowym.html