Wykonanie
Tradycyjny polski bigos. Bardzo
mięsny, kwaskowaty, pachnący jałowcem i leśnymi
grzybami. Wyśmienity. Najlepszy bigos to ten kilkakrotnie odgrzewany - mój przygotowuję trzy dni. Po przygotowaniu bigos przekładam do słoików i trzykrotnie wekuję. Jest to idealny zapas na cały następny rok.
Składniki:- 3 kg
kapusty kiszonej- 2
marchewki- 30 dkg
dziczyzny- 20 dkg
boczku wieprzowego- 1 kg
karkówki wieprzowej- 1 kg
szynki wieprzowej- 30 dkg
mięsa gulaszowego z
udek kurczaka- 2 pętka
kiełbasy jałowcowej- 2 garści
grzybów suszonych (
prawdziwki, podgrzybki)- garść
śliwek suszonych- 2 słoiczki
przecieru pomidorowego-
pieprz,
sól,
jałowiec,
kminek,
pieprz ziołowy,
ziele angielskie,
liść laurowy- 1/4 szklanki
oleju- 1/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Mięsa zamarynować w marynacie z przypraw,
oleju i
wody. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 2 godzin w temperaturze 200 stopni pod przykryciem.
Kapustę dobrze odcisnąć i przełożyć do dużego garnka - u mnie 10-litrowy. Zalać do połowy
wodą, włożyć kilka listków laurowych i kuleczek
ziela angielskiego. Gotować około 30-40 minut. Po tym czasie wetrzeć
marchew. Upieczone
mięso pokroić w kostkę i dodać z całą zawartością
bulionu z pieczenia do
kapusty. Całość zamieszać i przyprawić
solą oraz
pieprzem. Gotować kolejną godzinę. Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić na kilkanaście godzin. Drugiego dnia włączyć gaz i zagotować bigos. Dodać
śliwki.
Grzyby obgotować, odcisnąć i dodać do bigosu. Całość gotować przez około godzinę do momentu rozpadania się
mięsa.
Mięso powinno rozpadać się na
nitki - taki bigos smakuje najlepiej.
Kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do całości. W razie konieczności dodawać
wody, pilnować, aby bigos się nie przypalił. Zostawić do ostygnięcia na drugi dzień. Kolejnego dnia sprawdzić smak bigosu. Smak najlepiej sprawdzić kiedy jest zimny. W razie konieczności doprawić
przyprawami. Podgrzewać, dodać
przecier pomidorowy i grzać jeszcze około 30 minut. Gorący bigos nakładać do wyparzonych słoików. Słoiki z
mięsem wekować trzykrotnie, po 1 godzinie każdego dnia.