Wykonanie
Ostatnio podawałam przepis na ciasto na pierogi, a tym razem przepis na farsz wigilijny, czyli
kapusta z
grzybami po mojemu. Takim farszem możecie napełniać nie tylko pierogi czy uszka, ale także krokiety lub paszteciki .
600 g
kapusty kiszonej (z
marchewką)50 g
grzybów suszonych2 duże
cebuleolej do smażenia2
listki laurowe4 kulki
ziela angielskiego2 kulki jałowca (opcjonalnie)
pieprz do smakuokoło 2 szklanki
wodyGrzyby zalać wrzątkiem, zostawić na noc i następnego dnia gotować do miękkości (około 20-30 minut).Pokroić
grzyby na mniejsze kawałki lub posiekać w odpowiednim sprzęcie.
Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na
oleju na złoto.
Kapustę opłukać pod
wodą, aby nie była za kwaśna i
potem drobno pokroić, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać
wodą, dodać
przyprawy i gotować do miękkości
kapusty około godziny.Do ugotowanej
kapusty dodać usmażoną
cebulę i posiekane
grzyby, doprawić do smaku
pieprzem (ewentualnie
solą).Taka
kapusta idealnie nadaje się do nadziewania pierogów, uszek czy krokietów - przed napełnieniem należy odcisnąć z niej nadmiar płynów (żeby wygodniej było nakładać farsz czasem traktuję
kapustę blenderem, ale nie dokładnie). Gotową można podawać także jako wigilijne danie na stół.