ßßß Cookit - przepis na Kapusta Wigilijna

Kapusta Wigilijna

nazwa

Wykonanie

Składniki
Kapusta kiszona słodka - 1,5 kg
Śliwka wędzona - 100 g
Suszone podgrzybki - 80 g
Ziele angielskie - ok 4-5 ziaren
Liść laurowy - 4 szt
Olej - 4 łyżki
Sól oraz pieprz - do smaku
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty wigilijnej, w tym przypadku macie duże pole do popisu - może być po prostu podana na ciepło, użyta jako farsz do pierogów, pasztecików, kulebiaków, uszek podawanych z barszczem czerwonym lub klasycznie podana z łazankami. Pamiętajcie jednak, że kapusta wigilijna to nie bigos - nie dodaje się do niej mięsa.
Gotowanie kapusty składa się z dwóch etapów. Pierwszy to namoczenie suszonych grzybów - oddadzą część swojego aromatu wodzie, którą następnie podlewa się kapustę aby się nie przypaliła. Kolejny etap to połączenie wszystkich składników w jednym garnku i gotowanie ich przez 2 - 3 dni po ok ok 1 - 1,5 h. Pamiętajcie im częściej będziecie podgrzewać kapustę tym lepsza się stanie.
SMACZNEGO!
Źródło:http://trochesmaku.pl/kapusta-wigilijna