Wykonanie
Składniki
Kapusta kiszona słodka - 1,5 kg
Śliwka wędzona - 100 gSuszone podgrzybki - 80 g
Ziele angielskie - ok 4-5 ziaren
Liść laurowy - 4 szt
Olej - 4 łyżki
Sól oraz
pieprz - do smakuNa wigilijnym
stole nie może zabraknąć
kapusty wigilijnej, w tym przypadku macie duże
pole do popisu - może być po prostu podana na ciepło, użyta jako farsz do pierogów, pasztecików, kulebiaków, uszek podawanych z barszczem czerwonym lub klasycznie podana z łazankami. Pamiętajcie jednak, że
kapusta wigilijna to nie bigos - nie dodaje się do niej
mięsa.Gotowanie
kapusty składa się z dwóch etapów. Pierwszy to namoczenie
suszonych grzybów - oddadzą część swojego aromatu wodzie, którą następnie podlewa się
kapustę aby się nie przypaliła. Kolejny etap to połączenie wszystkich składników w jednym garnku i gotowanie ich przez 2 - 3 dni po ok ok 1 - 1,5 h. Pamiętajcie im częściej będziecie podgrzewać
kapustę tym lepsza się stanie.
SMACZNEGO!