Wykonanie
Bardzo lubię przygotowywać pizzę. Pizzę piekę kilka
razy do roku, bez znaczenia czy okazją jest obiad czy impreza. Najczęściej wybieranymi dodatkami jest
boczek,
salami,
kukurydza,
pieczarki. Dzisiejsza pizza powstała na cienkim spodzie.

Składniki:- szklanka
mąki pszennej- 1/4 kostki
drożdży- 1/2 łyżeczki
soli- szczypta
cukru- łyżka
oliwy- 1/2 szklanki ciepłej
wodydodatkowo:- 20 dkg
boczku wędzonego- 30 dkg
sera- 2
ogórki kiszone- 1/2
cebuli- 2
pieczarki- łyżka
sosu pomidorowego lub
ketchupu- 5
pomidorków koktajlowych- 5-6
oliwek-
przyprawa do pizzy- 6 listków świeżej
bazyliiPrzygotowanie:Przygotować ciasto na pizzę. Do ciepłej
wody wkruszyć
drożdże, dodać
cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Po tym czasie dodać resztę
mąki,
sól,
oliwę i zagnieść jednolite i miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.W tym czasie przygotować składniki:
boczek pokroić na niewielkie plasterki,
ogórka,
pieczarki pokroić na podłużne plastry i obsuszyć.
Ser zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić na plasterki.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła, w razie konieczności delikatnie podsypać
mąką. Położyć na blaszce do pieczenia wysypanej
mąką. Całość
spodu do pizzy nakłuć widelcem. Posmarować sosem, posypać połową
startego sera. Układać na całości resztę składników, przyprawić
przyprawą do pizzy, na końcu całość zasypać
serem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

