ßßß



20 rurek makaronu Cannelloni600 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzSos pomidorowy:6-7 świeżych pomidorów (opcjonalnie1 puszka pomidorów)2-3 łyżki oliwy2 ząbki czosnku1 cebula szalotka2 łyzki ketchupu pikantnegogałązka oreganogałązka tymiankuSos beszamelowy4 łyżki mąki4 łyżki masła3 szklanki letniego mleka2 łyżeczki gałki muszkatołowej,sólpieprzNa patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekany 1 ząbek czosnku, podsmażamy chwilę, aż uwolni się smakowity aromat Włoch J Potem podsmażamy na oliwie z czosnkiem mięso, dodać sól i pieprz i odstawiamy.Sos pomidorowy - do rondelka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, tak samo jak w przypadku mięska wrzucamy posiekane 2 ząbki czosnku oraz posiekaną w kostkę szalotkę, kroimy świeże pomidory (obrane wcześniej ze skórki) dodajemy do rondelka. Potem dodajemy zioła, ketchup i dusimy, w zależności od konsystencji można zmiksować sos blenderem i ponownie go poddusić aż zgęstnieje.Sos beszamelowy – przyrządzamy rozpuszczając masło na patelni, następnie dodajemy mąkę i chwilkę podsmażamy na małym ogniu, później zalewamy letnim mlekiem, mieszamy szybko, aby nie utworzyły się grudki, kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotujemy jeszcze 5 minut.Następnie połowę sosu wlewamy do farszu mięsnego i dusimy aż smaki się połączą. Nadziewamy rurki makaronu farszem mięsnym, do naczynia żaroodpornego na spód wlewamy kilka łyżek sosu, na to układamy pierwszy rząd cannelloni, polewamy kilkoma łyżkami sosu, układamy drugi rząd, zalewamy je sosem pomidorowym oraz beszamelem, tak aby przykrył rurki. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.Jeśli zostanie nam trochę farszu z mięsem - jest pyszny na grzanki!! czyli do włoskiej bruschetty